Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sos winegret według Anne Willan (SAŁATKI, Wiedza i Życie)
Date: Mon, 7 Mar 2005 09:42:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <d0h467$9cv$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cny20.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1110184967 9631 83.31.178.20 (7 Mar 2005 08:42:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Mar 2005 08:42:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234085
Ukryj nagłówki
"Typowy przepis na sos winegret to: jedna część octu winnego na trzy części
oleju.
Proporcje te można zmieniać, a także wzbogacać sos o inne składniki.
Można też dodać świeże zioła, takie jak rozmaryn lub tymianek.
1. Ubić (trzepaczką w kształcie rózgi) w małej misce 60 ml (4 łyżki) octu
winnego z solą i pieprzem. Aby zaostrzyć smak sosu, dodać 2 łyżeczki
musztardy.
2. Ubijając (trzepaczką w kształcie rózgi), stopniowo dodawać 180 ml (12
łyżek) oleju, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawić do smaku.
Przechowywanie sosu
Sos winegret z dodatkiem musztardy, przechowywany w szczelnie zamkniętym
naczyniu w temperaturze pokojowej, zachowuje świeżość do tygodnia. W miarę
potrzeby przelewamy go do innego naczynia i przyprawiamy.
Dodatki do sosu winegret
Oprócz ziół, na przykład rozmarynu, tymianku, mięty, oregano, szczypiorku,
natki pietruszki czy estragonu, do sosu winegret można dodawać wiele innych
przypraw. Ciekawe smaki uzyskamy dodając czosnek, szalotkę, chili, chrzan,
orzechy, miód, nasiona lub przeciery z owoców jagodowych"
Pozwoliłem sobie na ten cytat, bowiem ten sos winegret przypomina w swej
konsystencji raczej majonez, niż ogólnie znany wodnisty płyn (otrzymany w
wyniku potrząsania soku z cytryny lub octu, razem z oliwą, w zamkniętym
słoiku).
Pozdrowienia!
Tadeusz
|