Data: 2005-03-07 09:10:01
Temat: Re: Sos winegret według Anne Willan (SAŁATKI, Wiedza i Życie)
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le lundi 7 mars 2005 ŕ 09:42:59, dans <d0h467$9cv$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> "Typowy przepis na sos winegret to: jedna część octu winnego na trzy części
> oleju.
> Proporcje te można zmieniać, a także wzbogacać sos o inne składniki.
> Można też dodać świeże zioła, takie jak rozmaryn lub tymianek.
> 1. Ubić (trzepaczką w kształcie rózgi) w małej misce 60 ml (4 łyżki) octu
> winnego z solą i pieprzem. Aby zaostrzyć smak sosu, dodać 2 łyżeczki
> musztardy.
> 2. Ubijając (trzepaczką w kształcie rózgi), stopniowo dodawać 180 ml (12
> łyżek) oleju, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawić do smaku.
> Przechowywanie sosu
> Sos winegret z dodatkiem musztardy, przechowywany w szczelnie zamkniętym
> naczyniu w temperaturze pokojowej, zachowuje świeżość do tygodnia.
A co sie w nim zepsuje po tygodniu ? Ocet, olej, musztarda ? A moze
sol lub pieprz ?
;)
Ewcia
--
Niesz
|