Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Koziołek <d...@X...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Spageti po hińsku
Date: Sat, 22 Aug 2009 15:45:20 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <h6ospm$k2r$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: static-81-219-148-6.devs.futuro.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1250948726 20571 81.219.148.6 (22 Aug 2009 13:45:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Aug 2009 13:45:26 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-User: koziolek_matolek_1234
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324179
Ukryj nagłówki
Składniki:
- makaron kolanka
- filet z kuciaki (może być gołąb lub chudy szczur)
- trzy duże cebule
- pomidor
- jedna zielona papryka
- estragon (najlepiej świeży, ale w ostateczności może być suszony)
- suszony czosnek mejdinczajna
- koncentrat pomidorowy 200 gram
- olej z biedrony
- sos knura grecki (taki w proszku)
- sos sojowy
- cukier
- sól
Cebulę kroimy niezbyt drobno, wrzucamy na dużą patelnię, dolewamy pół
szklanki oleju i szklankę wody. Całość dusimy do odparowania całej wody,
dorzucamy oskórowanego, pokrojonego w dużą kostkę pomidora i smażymy.
Paprykę kroimy w krótkie paski. Wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą (tak,
by się w całości moczyła). Dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę soli i trzy
czubate łyżeczki sosu greckiego. Całość gotujemy, aż papryka zmięknie.
Kuciakę mielimy. Rozgrzewamy olej na drugiej patelni, podsmażamy
równocześnie mieszając. Do białych mięsnych granulek dodajemy łyżeczkę sosu
sojowego i jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, aż mięso nabierze
delikatnego koloru od sosu.
Lekko podsmażoną, miękką cebulę z pomidorem odsączamy (lekko odciskając) na
sicie z oleju. Dodajemy odsączoną z tłuszczu kuciakę, wyjętą z wody paprykę
i koncentrat pomidorowy. Dolewamy szklankę wody. Dosypujemy dwie szczypty
czosnku, łyżkę cukru, łyżeczkę estragonu i sól do smaku. Mieszamy i dusimy
pięć minut. Następnie sos na kolanka i włala.
Najlepiej wchodzi popite szklanką tłustego mleka z kartonu.
Smacznego.
Koziołek
|