Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Spaghetti letnie
Date: Sat, 2 Aug 2003 19:39:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bggsos$6i7$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn188.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059845724 6727 213.76.109.188 (2 Aug 2003 17:35:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Aug 2003 17:35:24 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168112
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich! :-))))
Dziś na obiad zrobilam spaghetti na lato. Bardzo dobre, Ogrowi trzesly sie
uszy. :-))):
1/2 kg dojrzalych, świeżych, twardych pomidorów
1 duża cebula
10 wypestkowanych czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki natki, i proszę się nie bać tej natki, nawet jak ktoś średnio
lubi, bo ona odgrywa tu swoją rolę
2 łyżki suszonej bazylii lub świeżej, to wtedy trochę więcej
3-4 łyżeczki odsączonych kaparów
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki oregano
kilka łyżek octu balsamico
1/2 szklanki oliwy
makaron spaghetti
sól
Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je na w miarę duże kawałki. Pokroić drobno
cebulę, pokroić oliwki na 4 części każdą, zmiażdżyć czosnek. Natkę
poszatkowac.
W salaterce wymieszać pomidory, kapary, oliwki, cebulę, czosnek, natkę,
bazylię roztartą (świeżą pokrojoną ostrym nożem), roztarte oregano, paprykę.
Polać to wszystko balsamico (nie żałować) i oliwą z oliwek. Nie solić.
Wymieszać i wstawić do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Jak postoi w
lodówce tylko godzinę, to nie będzie taki efekt, ale jak ktos jest
niecierpliwy, to niech i tak będzie, nie jest złe.
Potem ugotować spaghetti w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy. Ugotować al
dente. Dobre jest do tego to puste w środku spaghetti. Dobrze odcedzić i
natychmiast wymieszać z sosem wyciągniętym z lodówki. Podać zaraz. Pachnie
pięknie. :-))) Latem.
Poziomka
P.S. Jutro przygotowuję cannelloni z dwoma sosami (białym i czerwonym) oraz
piekę półkruche ciasto ze śliwkami. Te przepisy wrzucę jutro. Niech Was
zainspirują. :-)))))
|