Data: 2001-05-18 16:59:53
Temat: Sposob na szparagi
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jader wrote:
> No pewnie, ze same. :)
>
> Jader
Kiedys mi sie chcialo bawic i zrobilam taka przystawke, smakowo cos w
rodzaju quiche.
Wyscielilam wysmarowana forme keksowa platem ciasta francuskiego, tak,
zeby nie przepuszczalo po rogach.
Do 1/2 wysokosci formy ulozylam wzdluz surowe szparagi z odlamanymi
koncami.
To zalalam mieszanka: 3 jajka plus szklanka smietanki plus lyzeczka
pieprzu i soli, tak, zeby wypelnialo do 3/4 wysokosci formy.
Posypalam startym parmezanem, okolo 2 lyzki, i zapieklam w bardzo
goracym piecu na najnizszej polce, az noz wlozony w srodek wychodzil
czysty.
Mozna dodac pomiedzy szparagami pokruszony, usmazony boczek lub szynke
albo posiekana czerwona papryke.
Po ostudzeniu odwrocilam na deske. Przed podaniem pokroilam w plastry i
podgrzalam na talerzu w piecu, az byly gorace w dotyku. Plastry ciete w
poprzek pokazuja krazki szparagow i zolta mase pomiedzy. Bardzo
efektowne, mozna tez podac z jakims sosem i salata jako danie glowne.
Magdalena Bassett
|