Data: 2002-10-10 17:26:20
Temat: Tort Pani Walewska
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maria Urbanczyk" <M...@g...com> napisała:
> Lillu, a czy moglabys podac ten przepis? Zaintrygowal mnie!
Juz sie robi :)
Tort "Pani Walewska"
Bezy:
10 bialek
2 szkl. cukru.
Ubic bialka z cukrem na sztywno, nakladac lyzeczka na blache i wlozyc
do uprzednio nagrzanego piekarnika (150 C) na 10 min., az sie lekko
zarumienia, a nastepnie zmniejszyc temp. do 100 C i suszyc bezy przez
2 godz. Pozostawic w piekarniku az calkiem wystygna. Z tych proporcji
wychodzi ok. 90 szt. bezikow :)
[Moja uwaga: mysle, ze mozna kupic gotowe bezy, zamiast robic ich
przez kilka godz., ale to juz kwestia checi i czasu]
Ciasto:
100 g margaryny (lub masla)
1 szkl. cukru
1 jajko
2 lyzki miodu
2 lyzki smietany
0,5 lyzeczki sody
3 szkl. maki
skorka z 1 cytryny
Przesiac make na stolnicy, dodac sode ugaszona (wlac na lyzeczke
z soda pare kropli octu), margaryne, posiekac, dodac jajko i pozostale
skladniki. Zagniesc ciasto, podzielic go na 3 czesci, rozwalkowac
i upiec kazdy placek oddzielnie.
Krem:
1 szkl. mleka
10 zoltek
1 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
350-400 g masla
1 szkl. orzechow wloskich
Zagotowac mleko z cukrem i cukrem wanilinowym, zdjac z ognia.
Utrzec zoltka i stopniowo dodawac ich do cieplego mleka, ciagle
mieszajac, postawic na malym ogniu i podgrzewac mieszac, az masa
zgestnieje (nie gotowac). Wystudzic.
Utrzec maslo mikserem, dodawac stopniowo po lyzce zimna mase
jajeczna, a na koniec dodac drobno posiekane orzechy wloskie, wymieszac.
Posmarowac pierwszy placek kremem, wylozyc na wierzch bezy.
Drugi placek posmarowac kremem i nalozyc go na bezy posmarowana
strona do dolu. Posmarowac gore drugiego placka kremem, znow nalozyc
bezy, itd. z trzecim plackiem. Posmarowac kremem gore i boki tortu
oraz udekorowac najladniejszymi bezami.
Juz sobie wyobrazam sobie ten tort... :)
Pozdrawiam
Lilla
|