From: "almada" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tort makowo-orzechowy, troszeczke zza słupa
Date: Fri, 18 Jan 2002 20:23:35 +0100
Lines: 50
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: as1-122.starogard.dialup.inetia.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: as1-122.starogard.dialup.inetia.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1011381886 as1-122.starogard.dialup.inetia.pl (18 Jan 2002
20:24:46 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92674
Ukryj nagłówki
Nie mam talentu do spiewania i do kremu do tortu. Zawsze wychodzi mi troche
za: ciezki lub lekki, slodki lub bez smaku. Poddalam sie w tej kwestii.
Przestalam robic torty. Do kupnych kremow jak dotad nie mialam zaufania.
Lecz oto dnia pewnego moja mama poczestowala mnie przepysznym tortem. Gdy
poprosilam o przepis zdziwilam sie, ze krem byl z paczuszki, lekko
ulepszony. Postanowilam wyprobowac, usprawiedliwiajac sie tym, ze budyn tez
robie z proszku i efekt byl idealny. Niniejszym podaje przepis na tort
orzechowo-makowy, ktory moja mama znalazla w jakims pismie o gotowaniu.
Biszkopt:
50 dag maku
40 dag cukru
10 jaj
2 łyżki tartej bułki
2 krople olejku migdałowego ( jezeli ktos lubi, heh)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 torebki kremu waniliowego do tortów ( moja mama polecila Delecte)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
2 kieliszki koniaku
10 dag płatków migdałowych
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj sparzony mak, osaczony i trzykrotnie zmielony.
Połącz z piana z białek. Dodaj tarta bułkę, olejek migdałowy i proszek do
pieczenia. Wymieszaj, przełóż do tortownicy. Piecz 1 godzinę w temp. 160 st.
C. Wyjmij, podziel na 2 warstwy, nasącz koniakiem. Krem przygotuj wg
przepisu na opakowaniu. Dadaj kawę, rodzynki, siekane orzechy i płatki
migdałowe. Wymieszaj. Przełóż kremem, fantazyjnie udekoruj.
To "fantazyjnie udekoruj" to najlepszy moment robienia tortu...
Pozdr.
almada
|