Data: 2002-12-11 14:37:26
Temat: Tort makowy [P] - bylo Re: makowiec z ...sosem?
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "anna" <a...@r...fm> napisała:
> pierwsze dwa kojarze z przepisow podawanych na grupie, a tort makowy to
> jaki? z czym i co i jak?
Moze da sie go przelozyc bita smietana tak jak to sugeruje Krysia,
ale ja robie taki tort z masa z mleka zageszczonego.
Skoro o tym mowa, to najlepiej bedzie jak zacytuje caly przepis:
Tort makowy
Ciasto:
2 szkl. maku, 6 jajek, 1 szkl. cukru, 15 dag masla, 2 lyzki miodu,
2 lyzki tartej bulki, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, po kilka kropli
olejku rumowego lub migdalowego, rodzynki, orzechy.
Krem:
20 dag masla, 8 lyzek mleka zageszczonego slodzonego.
Mak wsypac do wrzacej wody, zagotowac (2-3 min.), wystudzic,
odcedzic, zemlec 3 razy w maszynce do miesa.
Zoltka utrzec z cukrem i maslem, dodac zmielony mak, miod, tarta bulke,
proszek do pieczenia, wymieszac. Na koncu dodac ubita na sztywno
piane z bialek, orzechy, rodzynki i olejek zapachowy, wymieszac.
Calosc wylozyc do wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka
tortownicy, piec ok. 50 min. Pozostawic do wystygniecia w tortownicy,
wykonczyc nastepnego dnia.
Zrobic krem czyli ubic maslo mikserem, nastepnie dodawac po lyzce
zageszczone mleko, na koncu można dodac kilka kropli olejku np. cytrynowego,
ewentualnie podzielic mase na 2 czesci i do jednej z nich dodac kakao.
Przekroic tort na 2-3 krazki, przelozyc i posmarowac kremem boki oraz
wierzch, udekorowac orzechami, czekolada, posypka.
Gotowy tort wstawic na dol do chlodziarki.
Pozdrawiam
Lilla
|