Data: 2000-06-30 00:52:32
Temat: Tort z ciasta ptysiowego
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proponuje na lato tort z ciasta ptysiowego. Wieniec ciasta, przekrojony
w pol, napelniony bita smietana i owocami.
1 szklanka wody
120 gr masla
1 szklanka maki
4 duze jajka
Rozgrzac piec do 220C/425F. Wode zagotowac z maslem, dodac do wrzatku
make jednym ruchem, szybko mieszajac drewniana lyzka. Zdjac z ognia i
ciagle mieszajac dodawac po jednym jajku. Gdy masa jest gladka,
przelozyc do rekawa cukierniczego czy worka plastikowego z odcietym
rogiem. Wysmarowac blache maslem, wycisnac wieniec z ciasta, biorac pod
uwage, ze bardzo rosnie. Piec 20 min., otworzyc drzwi pieca na chwile,
zeby para uleciala, zmniejszyc ogien do 160C/325F, piec az zlote i
suche. Po wystygnieciu przekroic w poprzek w pol, usunac farfocle,
wypelnic smietana ubita z cukrem waniliowym i stabilizatorem, posypac
malinami czy poziomkami, przykryc druga polowa, wierzch posypac cukrem
pudrem, lub polac plynna czekolada. Nalezy kroic bardzo ostrym nozem.
MagdalenaB
|