Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Tournedos ( was: Re: Odp: befsztyk) -- pour notre ami Paul Urstein
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1edzcvp.746dhn8y1rr3N%wlos@tele.com.pl>
References: <8kk0am$f7e$1@ultra60.mat.uni.torun.pl>
<1edr0ky.ywligdxd7xazN%wlos@tele.com.pl>
<9Tzb5.3679$wy2.86956@news.tpnet.pl>
<1edt1f8.l1ecqe1phho2pN%wlos@tele.com.pl> <3...@...com>
<1edwioh.1ccjwe71ymq1paN%wlos@tele.com.pl> <3...@...com>
<1edyf6i.y4q2x2a7o6g8N%wlos@tele.com.pl>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 115 days)
Lines: 33
Date: Tue, 18 Jul 2000 18:08:24 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.52.169
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 963943704 212.160.52.169 (Tue, 18 Jul 2000 20:08:24 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2000 20:08:24 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31377
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote:
>
> Chyba raczej po prostu fillet lub tenderloin?
> Z terminami odnoszacymi sie do poledwicy wolowej i jej czesci jest
> zreszta w ogole spore zamieszanie i rozne autorytatywne zrodla podaja
> rozmaite nazwy na rozmaite kawalki miesa.
>
Poniewaz nikt juz nie chce ze mna dyskutowac :-(, wiec sam musze
ciagnac swoje watki.
Studiujac subtelne roznice miedzy befsztykami, file mignon, tournedos
etc. oto czego dowiedzioalem sie o pochodzeniu tournedos i ich nazwy.
Tournedos to byly stragany w paryskich halach w ktorych sprzedawano
artykuly drugiej swiezosci. Byly odwrocone tylem (tournant le dos) do
reszty stoisk, skad nazwa. Kiedy sprzedawano tam przelezala poledwice,
to okrawano ja z wierzchnich, nieladnych warstw, a plastry z niej
obwiazywano sznurkiem, by byly ladne i okragle. Obwiazywano tez
pasemkiem sloninki dla wiekszej apetycznosci. Ten sposob
przygotowywania plastrow poledwicy tak sie spodobal, ze zaczeto ja
stosowac do najlepszych kawalkow swiezej poledwicy i stworzono z nich
mnostwo potraw z Tournedos Rossini na czele.
Prawde mowiac takie tournedos obwiazane sloninka widzialem tylko we
Francji na straganach oraz na obrakach w ksiazkach. We wszystkich
przepisach na tournedos, ktore znam, uzywa sie tylko plastrow wolowiny,
bez sloninki, a znajomi Francuzi, jezeli takie mieso kupowali, to
sloninke odrzucali. Moze ktos, kto ma wieksze praktyczne obycie z
kuchnia francuska niz ja powie, czy sa przepisy przygotowania tournedos
razem z otczajaca ja sloninka?
Wladyslaw
|