Data: 2000-07-18 06:47:01
Temat: Re: Odp: befsztyk
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Michael <...@...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> >
> > Schabowy owszem, jednak befsztyka na smalcu bym nie smazyl. Frytek
> > zreszta raczej tez. W przeciwienstwie do frytury wolowej, smalec ma
> > dosc charakterystyczny zapach.
>
> Dobry smalec potrafi byc bez zapachu.
Powiedzialbym, ze calkiem odwrotnie. ;-) Dobry smalec ma swoj wlasciwy
zapach, dzieki czemu jest niezastapiony w kuchni i stanowi np. ulubiony
tluszcz kuchni wegierskiej. Stosunkowo bezwonny jest natomiast produkt
sprzedawany jako smalec w kostkach, bodajze wyciskany w niskiej
temperaturze, lub wytapiany z uzyciem pary wodnej, nie znam sie na tym,
w kazdym razie otrzymywany metoda przemyslowa.
W gruncier rzeczy kazdy tluszcz ma jakis zapach.
> Frytury wolowej nie znam.
Frytura wolowa powinna byc robiona z najlepszego tluszczu nerkowego, a
tradycyjnym, domowym sposobem jej otrzymywania bylo wygotowywanie w
wodzie, stad jest prawie bezwonna. Dzisiaj malo kto ma dostep do takich
ilosci loju nerkowego, by tak robic, wiec pozostaje tylko szansa, ze sie
ja kupi za drogie pieniadze w sklepie z francuskimi delikatesami.
Natomiast gdy chodzi o smazenie drobnych rzeczy w wysokiej temperaturze,
to klarowane maslo jest bodajze nawet lepsze od frytury.
> > W pasemko sloninki owija sie tournedos -- plaster wyciety z "serca"
> > poledwicy wolowej, czyli z miejsca tuz przed jej zwezajaca sie koncowka
> > (ktora daje filets mignon), dokladnie oczyszczonej z zewnetrznych blon i
> > przykrajanej na okraglo. Takze inne kawalki wolowiny tak przygotowane i
> > nazywane "facon tournedos".
> >
> > Wladyslaw
>
> W Stanach cala poledwice nazywaja filet mignon.
Chyba raczej po prostu fillet lub tenderloin?
Z terminami odnoszacymi sie do poledwicy wolowej i jej czesci jest
zreszta w ogole spore zamieszanie i rozne autorytatywne zrodla podaja
rozmaite nazwy na rozmaite kawalki miesa.
> Poniewaz glupieja, jak
> mieso do smazenia nie jest mocno przerastalym stekiem, mozliwe sa
> lokalne glupoty jak proba "facon tournedos" z poledwicy owinietej w
> wedzony boczek. Nie idzie.
Owijanie poledwicy wedzonym boczkiem wydaje sie rzeczywiscie dziwnym
pomyslem, ale samo laczenie wedzonego boczku i befsztykow jest znane i
bywa bardzo dobre -- np. wymyslone przez Gundla befsztyki a la Feszty.
|