Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Truskawki...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Sun, 19 Jun 2011 22:44:30 +0200
Message-ID: <xn0woih8ibkn$.5xthawip3x1z.dlg@40tude.net>
Lines: 28
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.131.69
X-Trace: 1308516277 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2436 95.49.131.69:51065
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336503
Ukryj nagłówki
...w syropie. Będą.
16 pełnych koszyczków truskawek przede mną do odszypułkowania, wczoraj
wieczorem przywiezione od znajomej, cudne, pachnące, kaliber one, świeżutko
po zbiorze.
Najlepszy przetwór z nich, jaki może być (prócz dżemu i mrożonego musu z
cukrem), to:
1/2 kg cukru na 2,5 kg truskawek (norma "na oko").
Umyte i dokladnie osączone truskawki odszypułkować, przesypywac cukrem
warstwami w dużym garze, lekko ugnieść, posypać cukrem po wierzchu.
Przykryć.
Następnego dnia (kiedy puszczą dużo soku) wymieszac delikatnie, włożyć do
słoików wraz z syropem, pasteryzować.
Efekty na foto wkrótce...
PS. Do zasypywania truskawek cukrem używam dużego gara i czystego, nowego
worka foliowego, takiego jak do kiszenia kapusty. Zawiązuję koniec worka -
nic nie wleci.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|