Data: 2011-06-19 20:44:30
Temat: Truskawki...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
...w syropie. Będą.
16 pełnych koszyczków truskawek przede mną do odszypułkowania, wczoraj
wieczorem przywiezione od znajomej, cudne, pachnące, kaliber one, świeżutko
po zbiorze.
Najlepszy przetwór z nich, jaki może być (prócz dżemu i mrożonego musu z
cukrem), to:
1/2 kg cukru na 2,5 kg truskawek (norma "na oko").
Umyte i dokladnie osączone truskawki odszypułkować, przesypywac cukrem
warstwami w dużym garze, lekko ugnieść, posypać cukrem po wierzchu.
Przykryć.
Następnego dnia (kiedy puszczą dużo soku) wymieszac delikatnie, włożyć do
słoików wraz z syropem, pasteryzować.
Efekty na foto wkrótce...
PS. Do zasypywania truskawek cukrem używam dużego gara i czystego, nowego
worka foliowego, takiego jak do kiszenia kapusty. Zawiązuję koniec worka -
nic nie wleci.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|