« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2021-07-08 10:08:38
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreliW dniu 07.07.2021 o 23:37, Jarosław Sokołowski pisze:
>
> W latach dziewięćdziesiątych, gdy nie było jeszcze sieciówek,
> kupowałem tuńczyka w małym okolicznym sklepie spożywczym.
> W dużych kawałkach (tak z kilogram pewnie), prosto z lodówy.
W Polsce? Już dawno nie spotkałam małego sklepiku rybnego ze świeżymi
rybami. W latach dziewięćdziesiątym jeszcze się zdarzały, ale też rzadko
i głównie ze świeżymi dorszami i śledziami. Wtedy o tuńczyku myślałam
jako o rybie, która występuje tylko w postaci zapuszkowanej. ;) Obecnie
jeden sklepik rybny na niedalekim ode mnie targowisku jest, ale ze
świeżością świeżych ryb tam coraz gorzej.
--
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2021-07-08 10:13:39
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreliOn 2021-07-07, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 05.07.2021 o 10:17, Marcin Debowski pisze:
>>
>> Puszkowy dobrze komponuje się w saładkach:
>>
>> Wariant 1
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - kukurydza (z puszki)
>> - majonez
>> - ser np. typu czedar, mozzarella (wiórki)
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>>
>> Wariant 2
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - groszek zielony (z puszki)
>> - majonez
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>
>
> Świetnie też komponuje się w podobnym zestawieniu, ale z czerwoną fasolą
> z puszki.
>
> Na letnie upały lżejsza sałatka bez majonezu - dowolna sałata, pomidor,
> świeży ogórek, czerwona cebula, oliwki, tuńczyk, na to oliwa lub jakiś
> lekki dresing typu winegret, do tego bagietka.
>
> Z tuńczykiem można też zrobić na szybko ciepło sos do makaronu.
To ja się jeszcze przyznam, lubię (okazjonalnie).... przepraszam, bo w sumie nie
wiem czy na kuchennej grupie się przyznawać, zupkę chińską z tuńczykiem :) To
może być kurczakowa, albo jakaś krewetkowa, czy curry, taka w dużym kubełku.
Wrzucam zawartość puszki z t. w sosie własnym, zalewam wrzątkiem, na końcu
mieszam. Tuńczyk uniwersalnie poprawia smak takich zupek.
No i smarowidła (na chleb) tuńczykowe, np. z majonezem potrafią być MZ bardzo
smaczne.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2021-07-08 10:48:02
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreliPani Ewa napisała:
>> W latach dziewięćdziesiątych, gdy nie było jeszcze sieciówek,
>> kupowałem tuńczyka w małym okolicznym sklepie spożywczym.
>> W dużych kawałkach (tak z kilogram pewnie), prosto z lodówy.
>
> W Polsce? Już dawno nie spotkałam małego sklepiku rybnego ze świeżymi
> rybami. W latach dziewięćdziesiątym jeszcze się zdarzały, ale też rzadko
> i głównie ze świeżymi dorszami i śledziami. Wtedy o tuńczyku myślałam
> jako o rybie, która występuje tylko w postaci zapuszkowanej. ;) Obecnie
> jeden sklepik rybny na niedalekim ode mnie targowisku jest, ale ze
> świeżością świeżych ryb tam coraz gorzej.
Tak, w Polsce. Lata dziewięćdziesiąte to był okres radosnego testowania
nowej rzeczywistości. Czegoś wcześniej nie było, nie dało się, a teraz
już można -- więc trzeba spróbować. W sklepach pojawiało się wszystko,
co stęsknione oko handlowcy dostrzegło gdzieś w którymś nowym kanale
zaopatrzenia. Dopiero potem nastąpiła weryfikacja, zostało tylko to,
co "idzie". W tym samym sklepiku kupiłem też kiedyś minogi.
Już nie pamiętam dobrze, czy ten tuńczyk był całkiem świeży, czy tylko
mrożony -- w każdym razie była to surowa ryba. Bywał regularnie, dopiero
potem znikł. Nie kosztował majątku. Za to świeżą makrelę udało mi się
kupić tylko raz, całkiem niedawno. W Polsce to rybsko znane jest wyłącznie
w postaci wędzonej. A szkoda.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2021-07-09 21:53:05
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreliW dniu 2021-07-08 o 10:08, FEniks pisze:
> Obecnie
> jeden sklepik rybny na niedalekim ode mnie targowisku jest, ale ze
> świeżością świeżych ryb tam coraz gorzej.
Ogólnie rybne słabo się trzymają, jeśli w poszukiwaniu świeżej ryby
trzeba odwiedzać sieciówki hurtowe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2021-07-24 03:14:12
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreliOn Friday, July 9, 2021 at 12:53:07 PM UTC-7, cef wrote:
> W dniu 2021-07-08 o 10:08, FEniks pisze:
> > Obecnie
> > jeden sklepik rybny na niedalekim ode mnie targowisku jest, ale ze
> > świeżością świeżych ryb tam coraz gorzej.
> Ogólnie rybne słabo się trzymają, jeśli w poszukiwaniu świeżej ryby
> trzeba odwiedzać sieciówki hurtowe.
In need of usa id,Order usa Id, Buy usa id https://www.onlinedocumentproducers.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |