Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!178.20.174.213.MISMATCH!feeder1.fe
ed.usenet.farm!feed.usenet.farm!news-out.netnews.com!news.alt.net!fdc3.netnews.
com!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!fee
d.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx14.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreli
References: <60dd9cfb$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
<60de8a1c$0$525$65785112@news.neostrada.pl>
<ZO7EI.658906$Uq8a.368414@fx02.ams1>
<60e16fdc$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
<nezEI.172607$ea3.65882@fx10.ams1>
<60e5f5a1$0$501$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <TsyFI.461750$Yc1.376921@fx14.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Thu, 08 Jul 2021 08:13:39 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Thu, 08 Jul 2021 08:13:39 GMT
X-Received-Bytes: 2350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382949
Ukryj nagłówki
On 2021-07-07, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 05.07.2021 o 10:17, Marcin Debowski pisze:
>>
>> Puszkowy dobrze komponuje się w saładkach:
>>
>> Wariant 1
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - kukurydza (z puszki)
>> - majonez
>> - ser np. typu czedar, mozzarella (wiórki)
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>>
>> Wariant 2
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - groszek zielony (z puszki)
>> - majonez
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>
>
> Świetnie też komponuje się w podobnym zestawieniu, ale z czerwoną fasolą
> z puszki.
>
> Na letnie upały lżejsza sałatka bez majonezu - dowolna sałata, pomidor,
> świeży ogórek, czerwona cebula, oliwki, tuńczyk, na to oliwa lub jakiś
> lekki dresing typu winegret, do tego bagietka.
>
> Z tuńczykiem można też zrobić na szybko ciepło sos do makaronu.
To ja się jeszcze przyznam, lubię (okazjonalnie).... przepraszam, bo w sumie nie
wiem czy na kuchennej grupie się przyznawać, zupkę chińską z tuńczykiem :) To
może być kurczakowa, albo jakaś krewetkowa, czy curry, taka w dużym kubełku.
Wrzucam zawartość puszki z t. w sosie własnym, zalewam wrzątkiem, na końcu
mieszam. Tuńczyk uniwersalnie poprawia smak takich zupek.
No i smarowidła (na chleb) tuńczykowe, np. z majonezem potrafią być MZ bardzo
smaczne.
--
Marcin
|