Data: 2021-07-08 10:13:39
Temat: Re: Tuńczyk, szlachetniejszy kuzyn makreli
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2021-07-07, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 05.07.2021 o 10:17, Marcin Debowski pisze:
>>
>> Puszkowy dobrze komponuje się w saładkach:
>>
>> Wariant 1
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - kukurydza (z puszki)
>> - majonez
>> - ser np. typu czedar, mozzarella (wiórki)
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>>
>> Wariant 2
>> - tuńczyk (z puszki, w sosie własnym, odsączony)
>> - groszek zielony (z puszki)
>> - majonez
>> - ogórek kiszony lub konserwowy (opcjonalnie, drobno posiekany)
>
>
> Świetnie też komponuje się w podobnym zestawieniu, ale z czerwoną fasolą
> z puszki.
>
> Na letnie upały lżejsza sałatka bez majonezu - dowolna sałata, pomidor,
> świeży ogórek, czerwona cebula, oliwki, tuńczyk, na to oliwa lub jakiś
> lekki dresing typu winegret, do tego bagietka.
>
> Z tuńczykiem można też zrobić na szybko ciepło sos do makaronu.
To ja się jeszcze przyznam, lubię (okazjonalnie).... przepraszam, bo w sumie nie
wiem czy na kuchennej grupie się przyznawać, zupkę chińską z tuńczykiem :) To
może być kurczakowa, albo jakaś krewetkowa, czy curry, taka w dużym kubełku.
Wrzucam zawartość puszki z t. w sosie własnym, zalewam wrzątkiem, na końcu
mieszam. Tuńczyk uniwersalnie poprawia smak takich zupek.
No i smarowidła (na chleb) tuńczykowe, np. z majonezem potrafią być MZ bardzo
smaczne.
--
Marcin
|