Data: 2001-12-06 15:41:57
Temat: Wegetarianskie gumbo
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mysle, ze to dobry przepis na chlodne dni. Pochodzi z ksiazki "Sundays at
Moosewood restaurant". Wyprobowalam go raz.
Tlumacze cup na szklanke
Skladniki:
Szklanka posiekanej cebuli
2 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki suszonego oregano
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
1/2 lyzeczki suszonej bazylii
2 listki bobkowe
2 galazki selera, drobno pokrojone
1 papryka, zielona albo czerwona, pokrojona
1 srednia marchewka, pokrojona
1 szklanka pokrojonych w kostke ziemniakow
---
2 szklanki pokrojonych pomidorow (swiezych albo z puszki)
3 szklanki rosolu
---
1 szklanka kukurydzy, swieza, mrozona albo z puszki
1 szklanka swiezej lub mrozonej okry, pokrojonej
1 lyzka octu
---
sol, pieprz, tabasco
1 lyzeczka sosu Worcestershire
podsmazyc cebule na oliwie az sie stanie przejrzysta. Dodac ziola, seler,
papryke, marchew i ziemniaki (skladniki z pierwszej grupy) i dusic okolo 10
minut, mieszajac. Dodac pomidory i rosol, dusic przez dalsze 10 minut. dodac
okre, kukurydze i ocet i dusic az okra jest miekka. Wyjac listki bobkowe,
przyprawic do smaku.
Kucharz z Luizjany, Paul Prudhomme nazywa cebule, seler i papryke 'Swieta
Trojca' kuchni kreolskiej.
O ile wiem, klasyczne gumbo gotuje sie z krewetkami.
smacznego
Ania
|