Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wino i piwo wyrabiane w domu.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wino i piwo wyrabiane w domu.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-10 16:14:40

Temat: Wino i piwo wyrabiane w domu.
Od: "W.Przybylski" <z...@z...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę o przepisy na domowe wina i piwa.
Chętnie podziele się swoimi.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-10 21:20:31

Temat: Re: Wino i piwo wyrabiane w domu.
Od: "patudu" <p...@o...poczta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik W.Przybylski <z...@z...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:QtBo4.367$Q...@n...tpnet.pl...
> Proszę o przepisy na domowe wina i piwa.
> Chętnie podziele się swoimi.
Z mojej bardzo ulubionej książki (jeszcze nie próbowałam z winem, ale do c
zytania doskonała):
"Drożdże dzikie stanowią zawsze z bakteriami zmobilizowaną i przygotowaną do
walki armię, która ma stoczyć bój na śmierć i życie ze słabo najczęściej r
eprezentowanymi drożdżami szlachetnymi.(...)Pierwsze do walki ruszają droż
dże dzikie- słusznie ze swego kształtu nazwane szpiczastymi i starają się
jak najprędzej opanować pole walki i zmusić drożdże szlachetne do milczeni
a..." i tak dalej, czyta się lepiej niż książkę szpiegowską, "tak idealne
warunki życiowe wnet spowodują, że zabraknie im alkoholu do przeróbki na o
cet, lecz bakterie w zapale walki zdają się tego nie spostrzegać..."
I jeszcze przepisy najdziwniejsze:
-"Brzozowy sok zebrany na wiosnę, nie rozpuszcza się wodą, lecz przeciwnie
należy go przez zagotowanie zagęścić, przynajmniej o 1/4 pierwotnej objęto
ści. Przed gotowaniem należy dodać na litr soku 2 do 3 g kwasu cytrynowego
200g cukru, 0.3 pożywki. Fermentować na drożdżach Portweina."
-"Klonowy sok jak brzozowy sok."
-"Pomidory. Soku z pomidorów rozwadniać nie ma potrzeby, gdyż pomidory zaw
ierają normalną dla smaku wina ilość kwasu. Kto jednak chce na surowcu zao
szczędzić, ten na litr soku może dodać litr wody, a powstały w ten sposób
brak kwasu uzupełnić dodatkiem 30g kwasu cytrynowego na 10 l wina. Cukru d
odaje się około 3 kg na 10 l, 3g pożywki. Używać drożdży Malaga lub Madeira.
Wino z pomidorów jest bardzo dobre i dojrzewa w ciągu paru miesięcy."
Inż.Ludwik Spiss "Najnowsze sposoby wyrobu win w domu", 1949
pozdrawiam, patudu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Jeszcze o piance do cappucino
RE: Pyszności z dzieciństwa/cieple lody
RE: Jeszcze o piance do cappucino
Zielony Pieprz
V-Day @ EVERYTHING IMPORT 3155

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »