| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-10 16:19:22
Temat: zurek !!!!Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-10 17:50:38
Temat: Re: zurek !!!!Marcin M wrote:
> Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
>
> MM
Poszukaj w archiwum jakis czas temu podawalem stary przepis.
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-11 01:50:44
Temat: Re: zurek !!!! "Marcin M" <h...@k...com.pl> napisał / wrote:
> Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly,
dzieki ...MM
--
ANDZIA > czesc maciek skladniki , biala kielbasa ,grzyby
suszone okolo/6 szt./ -prawdziwki/ 3 zabki czosnku ,
zurek w butelce ,majeranek ,wegeta, smitana,2 jaja na
twardo. 1 litr wody +5 bialych kielbasek gotowac okolo
20 minut ,grzyby wczesniej namocz i wrzuc razem z
kielbasa po 20 minutach posiekaj czosnek i wrzuc razem z
listkiem bobkowym i pieprzem oraz wegeta okolo 0,5 lyzki
stolowej , na konic zurek zbutelki ,majeranek i smietane -
kielbase ponakuwaj mozesz dodac jajko ale juz do taleza
<SMACZNEGO>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-11 10:49:27
Temat: Re: zurek !!!!Moj ulubiony i w dodatku bardzo prosty:
3-4 ziemniaki obierasz, kroisz w kostke, zalewasz
1,5-2 l wody i gotujesz. Po 15 minutach dodajesz
pokrojona w plastry kielbase. Tu uwaga, kielbasa
powinna byc byle jaka, duzo tluszczu. Po prostu
kupuje do zurku najtansza i najgorzej wygladajaca,
wtedy jest najsmaczniejszy. Jak ziemniaki beda
miekkie, dodaj gotowego zakwasu kupionego w sklepie.
Tu nastepna uwaga- sa rozne, gorsze i lepsze,
niestety przekonasz ie o tym dopiero po zrobieniu
zurku, wiec warto zapamietac, jak trafiles na
dobry i pozniej kupowac taki sam.
Zagotowac, dodac dwa roztarte zabki czosnku,
doprawic dobrze majerankiem, posolic do smaku
i gotowe. Przyrzadzanie trwa pol godziny, mniej
wiecej tyle, zeby ziemniaki sie ugotowaly.
BK
Marcin M wrote:
>
> Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
>
> MM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-11 14:13:14
Temat: Re: zurek !!!!Tak od słowa do słowa i muszę go ( żurek ) zrobić - już nawet kupiłem
składniki
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Marcin M napisał(a) w wiadomości: ...
>Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
>
>MM
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-11 19:04:04
Temat: Re: zurek !!!!Marcin M wrote:
>
> Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
>
> MM
Ja robię żurek tak jak moja mama:
3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie)
3, 4 ząbki czosnku (przekroić na pół),
skórka z chleba,
wsypać wszystko do naczynia (ja robię w glinianym) i zalać ok 0.5 l
zimnej wody, może być z kranu. Pozostawić do zakiszenia na 4,5 dni,
zależy od upodobania. Skórkę z chleba i czosnek wyrzucić, a resztę
zamieszać i wlać do rosołu. Zagotować. Podawać z jajkiem na twardo,
(podsmarzonymi) ziemniaczkami i kiełbasą, posypać zieloną pietruszką.
Smacznego
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-11 23:35:57
Temat: Zurek/barszc bialy? bylo[Re: zurek !!!!]
Iwona Maszczyńska <m...@b...pl> wrote in message
news:38A44AA8.FB0D678D@bnet.pl...
> Marcin M wrote:
> >
> > Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
> >
> > MM
> Ja robię żurek tak jak moja mama:
> 3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie)
> 3, 4 ząbki czosnku (przekroić na pół),
> skórka z chleba,
.../ciach/...
Hej Hej
Wlasciwie to zaczyn z samej maki bez otrebow to chyba zwal sie
barszcz bialy?
Zurek /barszcz bialy, ktorego smaku nigdy nie zapomne i zawsze
bedzie mi sie kojarzyl z moja Babcia:
zakwas:
5 lyzek maki pszennej
litrowy garnek kamienny (najlepiej taki z innych zaczynow na
zurek, oczywiscie nie myty)
galazka kopru lub 3 zabki czosnku
make dajemy do garnka zalewamy ciepla woda i dodajemu koper lub
czosnek (jedno albo drugie, dwoch raczej nie bo smaki sie kloca)
Po 3-4 dniach jak mamy zakwas gotujemy 1 litr wody (mozna do
gotowania znow dac koper ale nie ten z kiszenia) dolewamy
0,25-0,5 l mleka i jak zaczyna nam wrzec (nie gotowac) wlewamy
zakwas, ktory chwilke trzymamy na ogniu ale nie pozwalamy mu sie
zagotowac. Zurek gotowy. Podajemy z jajkiem na twardo, smazona w
plasterki kielbasa +/- boczus, sloninka, nawet cebulka ,
ziemniaczki lub chleb i obowiazkowo lycha gestej smietany. Ups
zrobilo sie kalorycznie :) A ciekawa opcja mojej mamy jest dodac
troszke na talerz chrzanu (ja osobiscie wole bez). Jak podczas
wakacji wrabalo sie taki talerz na sniadanko to mozna bylo
pracowac, az do wieczoraa, glodu nie bylo czuc i oczywiscie
wszystko sie spalilo.
Pozdrawiam
Szymko
PS
Jak by mial ktos jakies pytania to informuje, ze bede mogl
odpowiedziec dopiero kolo wtoeku/srody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-12 19:07:57
Temat: Re: zurek !!!!Czesc
Moze ja troszke zmienie przepis .
Ja zamawiam u "babiny" na targu SERWATKE i przynosze mojej zonce do domu ,
a ona juz wie co z tym zrobic , o tuz :
okolo 1 1/2 litry serwatki zagotowujemy ,dolewamy ok.1/2 l. wody gotujemy .
nastepnie dodajemy przyprawy , czosnek,cos ala vegeta ,i najwazniejsze
wedliny (nie moga byc aromatyzowane czyli cos z super marketu =fe)
swojskie, kielbasa wiejska ,szynka itp.Chwile to gotujemy i
nastepnie wlewamy rozmacona make z woda i slodka smietana(mozna jakies
skwareczki ) i jeszcze
chwila + jajko + moze byc ziemniaczek i .....ja zawsze po tym oblizuje moja
lyzke .
p.s. moze to sie nazywa Barszcz , ale to dla mnie lepsze niz inne
(nadkwasota).
pozdrawiam .
Krzys.
----- Wiadomooć oryginalna -----
Od: Marcin M <h...@k...com.pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 10 lutego 2000 17:19
Temat: zurek !!!!
Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
MM
--
Najnowsze oferty pracy: http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-praca-oferowana/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-20 18:04:03
Temat: Re: Zurek/barszc bialy? bylo[Re: zurek !!!!]Szymko wrote:
>
> Iwona Maszczyńska <m...@b...pl> wrote in message
> news:38A44AA8.FB0D678D@bnet.pl...
> > Marcin M wrote:
> > >
> > > Podajcie mi prosze przpeis na zurek doskonaly, dzieki ...
> > >
> > > MM
> > Ja robię żurek tak jak moja mama:
> > 3 kopiaste łyżki mąki na żurek (można kupić prawie wszędzie)
> > 3, 4 ząbki czosnku (przekroić na pół),
> > skórka z chleba,
>
> .../ciach/...
>
> Hej Hej
> Wlasciwie to zaczyn z samej maki bez otrebow to chyba zwal sie
> barszcz biały
Ta mąka "na żurek" to jest taka specjlna mąka chyba już właśnie z
otrębami. W każdym razie biała to ona nie jest.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |