Data: 2002-03-26 21:09:08
Temat: Wkupne
Od: "Vanja" <v...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam.
Mam na imię Justyna, czytam was od jakiegoś czasu (no może nie wszystko, bo
to chyba się nie da - tym bardziej jak ma się modem i wolny komputer).
Bardzo lubię wasze przepisy, bo są już sprawdzone i niczym nie ryzykuję.
Chociaż rzadko zdarza mi się zrobić coś dokładnie wg. przepisu. Jestem
straszną gadułą, ale obiecuję, że nie będę się często odzywać (żadnych OT)
:-)
Podam wam dwa przepisy na moje ulubione ciasta:
Rafaello (przepis zupełnie inny niż podawane na grupie)
Biszkopt:(wg tego przepisu robię wszystkie biszkopty, bo wychodzi bardzo
dobry i zawsze się udaje)
6 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju
Białka ubić osobno na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i olej.
Na końcu przesiać przez sitko mąkę + mączkę ziemniaczaną + proszek do
pieczenia. Wszystko razem wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę
wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 30 min. w temp. 175 stopni Celsjusza.
Masa I
1 litr mleka, 2 budynie waniliowe (na pół litra mleka, czyli razem na litr),
1 olejek waniliowy, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżki mąki
Mleko podzielić na połowę. Połowę zagotować, a w następnej rozrobić budyń +
olejek + cukier + mąka. Wlać to do gotującego się mleka i gotować ciągle
mieszając. Gdy masa będzie letnia dodać kostkę margaryny i miksować.
Wyłożyć tę masę na biszkopt (ja przed wyłożeniem masy zdzieram z biszkoptu
tę rumianą "skórkę" z wierzchu - a moja rodzina, która nie może doczekać się
na ciasto zjada ją z resztakami masy z miski)
Masa II
Usmażyć razem na złoty kolor wiórki kokosowe (2 paczki - nie pamiętam ile to
jest wagowo), 1/2 kostki margaryny i 3 łyżki cukru. Poczekać aż wystygnie.
Wysypać na ciasto. (ja tę wierzchnią masę "wprasowuję" jeszcze w ciasto
wałkiem do ciasta).
A potem już można jeść, chociaż lepsze jest najpierw schłodzone.
Przepis drugi: na ciasto, które ma bardzo wdzięczną nazwę:
"Uśmiech teściowej"
Składniki:
2 budynie waniliowe, 3 szklanki mleka,1 kg jabłek, 2 żółtka, 1 całe jajko, 3
szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 kostka
margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Zagnieść mąkę, żółtka, jaja, cukier puder, śmietanę, margarynę, proszek do
pieczenia i skórkę otartą z cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną,
rozwałkowaną położyć w wysmarowanej tłuszczem dużej blaszce. Na wyłożonym
cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować dwa budynie z trzema
szklankami mleka. Gorący budyń wylać na wyłożone jabłka. następnie na
wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec 45 minut w 175
stopniach Celsjusza. posypać cukrem pudrem.
Ja z tego przepisu na kruche ciasto robię jeszcze malutkie ciastka z
jabłkiem i cynamonem - moja siostra potrafi zjeść takich ponad 30 jednego
dnia.
Smacznego. Mam nadzieję, że moje przepisy się komuś przydadzą.
Pozdrawiam. Justyna
|