« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-17 07:45:31
Temat: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?Witam,
Nastawiłem wino z wiśni i porzeczek (czarnych /to taki mieszaniec agrestu i
porzeczek/ i czerwonych).
We wtorek - ale pracować ładnie dopiero zaczęło teraz.
Fermentuję w całej miazdze - z pestkami wiśni i porzeczek.
Słyszałem ostrzeżenia o kwasie pruskim (wiśnie) i o tym, by miazgę porzeczek
fermentować max. 4 dni (ale dlaczego?).
Z drugiej strony tatuś (trochę doświadczony winiarz) studzi moje obawy, sam
widziałem soki z wiśni - z pestkami - stojące koło roku w piwnicy.
Pytania:
Czy radzicie mi zlewać i wyciskać miazgę w najbliższy weekend (wtedy stało by
około 4 dni), czy też w następny (wtedy stało by około 11 dni)?
No i dlaczego miazgę porzeczek trzeba fermentować tak krótko?
Pozdro, KaeL
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-17 10:47:21
Temat: Re: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?e...@p...onet.pl wrote:
> (...)
> No i dlaczego miazgę porzeczek trzeba fermentować tak krótko?
Bo sie zepsuje. Wlasciwie owoce jagodowe nalezy najpierw wycisnac
i dopiero sok postawic na wino.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 11:35:51
Temat: Re: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?Użytkownik Krystyna Chiger napisał:
> Bo sie zepsuje. Wlasciwie owoce jagodowe nalezy najpierw wycisnac
> i dopiero sok postawic na wino.
>
Ja np zawsze do wina dodaje aronie - daje piekny kolor i jakoś
fermentuje długo i sie nie psuje.
--
"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i
zrobi awanturę." (George Eliot)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 23:35:08
Temat: Re: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?On Thu, 17 Jul 2003 12:47:21 +0200, Krystyna Chiger <k...@p...pl>
wrote:
>e...@p...onet.pl wrote:
>
>> (...)
>> No i dlaczego miazgę porzeczek trzeba fermentować tak krótko?
>
>Bo sie zepsuje. Wlasciwie owoce jagodowe nalezy najpierw wycisnac
>i dopiero sok postawic na wino.
tyle ze bez zafermentowania w miazdze z porzeczek wiele nie wycisniesz
- pektyny nie dadza... Takoz owoce na wina czerwone majace barwniki
glownie w skorce (w tym i czerwone winogrona) warto wstwpnie
zafermentowac przez pare dni w miazdze - do rozwalenia scian komorek i
uwolnienia barwnika ze skorki - a dopiero pozniej tloczyc.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 11:01:54
Temat: Re: Własne wino; wiśnie i porzeczki; fermentacja w miazdze; kwas pruski?> Takoz owoce na wina czerwone majace barwniki
> glownie w skorce (w tym i czerwone winogrona) warto wstwpnie
> zafermentowac przez pare dni w miazdze
No i o to właśnie chodzi. Czy te parę dni, to raczej 4 czy 11?
Ja chyba skłónie się w kierunku 11.
KaeL
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |