« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-17 08:39:42
Temat: makaron z tunczykiem w smietanie [P]podziele sie swoim wynalazkiem:
makaron (rurki, ja uzywam ze wloski ze zboza durum)
3 puszki tunczyka, koniecznie w sosie wlasnym
2 smietany (ja uzywam 18 proc)
kilka zabkow czosnku
jedna srednia cebula
peczek szczypiorku
pol cytryny
sos: na rozgrazana oliwe wyciskam czosnek (u mnie lubia duza wiec daje z
4-5 zabkow) i wrzucam posiekana drobno cebule, gdy sie zeszkli wlewam
smietane i kilka minut trzymam na gazie, zeby zgestniala
wrzucam tunczyka (wczesniej trzeba wylac zalewe) i dusze jakies 10 minut
wciskam polowke cytryny, sole i pieprze
na 3 minuty przed koncem wrzucam posiekany szczypiorek
na koniec wrzucam do tak przygotowanego sosu ugotowany makaron, tak by
sosik oblepil go dokladnie (wersja domowa),
w wersji eleganckiej makaron wykladam na talez i na srodek wlewam sos
smacznego
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-17 10:58:21
Temat: Re: makaron z tunczykiem w smietanie [P]robie to samo tylko bez cytryny a w zamian szczypiora dodaje sporo natki
pietruszki i troszke bazyli - czas przygotowania to tyle co gotuje sie
makaron - pycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-17 11:54:47
Temat: Re: makaron z tunczykiem w smietanie [P]
Krzysztof Wrůblewski wrote:
> robie to samo tylko bez cytryny
imho cytryna jest konieczna do przelamania smaku tunczyka, ale kazdy ma
inny gust
> a w zamian szczypiora dodaje sporo natki
> pietruszki i troszke bazyli
musze kiedys tez tak sprobowac :)))
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 05:44:28
Temat: Re: makaron z tunczykiem w smietanie [P]a to o tym nie wiedzialem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-21 11:05:49
Temat: Re: makaron z tunczykiem w smietanie [P]> podziele sie swoim wynalazkiem:
>
> makaron (rurki, ja uzywam ze wloski ze zboza durum)
> 3 puszki tunczyka, koniecznie w sosie wlasnym
> 2 smietany (ja uzywam 18 proc)
> kilka zabkow czosnku
> jedna srednia cebula
> peczek szczypiorku
> pol cytryny
>
> sos: na rozgrazana oliwe wyciskam czosnek (u mnie lubia duza wiec daje z
> 4-5 zabkow) i wrzucam posiekana drobno cebule, gdy sie zeszkli wlewam
> smietane i kilka minut trzymam na gazie, zeby zgestniala
> wrzucam tunczyka (wczesniej trzeba wylac zalewe) i dusze jakies 10 minut
>
> wciskam polowke cytryny, sole i pieprze
> na 3 minuty przed koncem wrzucam posiekany szczypiorek
> na koniec wrzucam do tak przygotowanego sosu ugotowany makaron, tak by
> sosik oblepil go dokladnie (wersja domowa),
> w wersji eleganckiej makaron wykladam na talez i na srodek wlewam sos
> smacznego
> wiku
>
> --
witam
na przywitanie wkupne z przepisem na spagetti tunczykowe :))
1 puszka tunczyka w oleju
3-4 duze cebule
2 duze zabki czosnku
1 mala paczka parmezanu
250 ml smietany kremowki 30%
pieprz ziolowy
olej z tunczyka wlewam na patelnie. do tego drobniutko pokrojona cebula. smaze
do momentu az cebula zaczyna brazowiec, dodaje posiekany czosnek i smaze
jeszcze chwile. nastepnie na patelnie wykladam tunczyka i podsmazam dopuki nie
zrobia sie ze wszystkiego wiorki. chodzi generalnie o to aby wszystko bylo
mocno przesmazone (nie spalone). doprawiam pieprzem ziolowym (baaaardzo duza
ilosc). wlewam smietane i czekam az zacznie gestniec i bulgotac. nastepnie do
tego 2 lyzeczki cukru i wsypuje cale opakowanie parmezanu. oczywiscie na
koniec odrobina soli.
pychotka.
do tego dlugi makaron spagetti i niebo w gebie :))
pozdrawiam
Sushi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |