Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Iza" <i...@0...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Wpaszam się Potrawą Pieciu palców
Date: Fri, 21 Jan 2005 14:12:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <csqv52$kh3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <csp9hm$ghg$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ajj70.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1106313186 21027 83.16.243.70 (21 Jan 2005 13:13:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Jan 2005 13:13:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228515
Ukryj nagłówki
Z miłą chęcią podzielę się z wami moim popisowym daniem które jest narodową
potrawą Kazachstanu. Przez jakiś czas gosciłam u siebie przyjaciółkę
Kazaszkę i wydusiałam z niej wszystko co się dało :)
"Bezparmak"- potrawa pieciu palców (dawno temu jedzona tylko przy uzyciu rąk
. Sprawdziłam polecam !!!)
ciasto:
- 0,5kg mąki
- 2jajka
- 2łyżki oleju
- ciepła woda z solą(soli całą garść) i zarobić ciasto jak pierogi
W garnku z wodą ugotować 1 kurczaka całego (w orginale baranina:)) + troszkę
soli
Pod koniec gotowania wrzucić małe obrane ziemiaki ( po 1-2 na 1osobę)
Cebulkę ( 3spore - chyba że ktoś bardzo lubi to można więcej a jest naprawdę
dobra ) kroimy w krążki i gnieciemy ją żeby wypuściła sok ale nie zmieniła
kształtu. Posypujemy solą i pieprzem + troszkę szczypiorku lecz nie
koniecznie a następnie zalewamy zebranym tłuszczem z gotujacego się
kurczaka ( cały tłuszcz)
Wyjąć kurczaka i obrać
Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie płaty (ja wałkowałam pod okiem Kazaszki
to mi zajeło 3h bo ciagle było za grube a dla mnie było przezroczyste hihihi
ale jak sama robiłam to troszkę to nagiełam :)Kroimy na średniej wielkości
kawałki i gotujemy w tym rosole. Po wyjęciu układamy na duuuużej misce na
środek i po brzegach (ciasto) w środku kładziemy kurczaka a po okręgu
ziemniaczki A cebulkę wyjętą z zalewy na miesko z kurczaka.
Uwaga !!! Rosół w którym się wszystko gotowało przecedzamy i po jedzeniu
gorący podajemy do popicia Podobny idealny na trawienie. Z takiej porcji
spokojnie najedzą się 4 osoby
Jak wam zasmakuje chętnie podzielę się innymi przepisami z Azji :)
Pozdrawiam Iza
|