Data: 2001-12-18 10:22:40
Temat: Zarkoje
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dodatkowo, jeszcze jeden obiecany przepis w wersji mozliwie uproszczonej.
Nadaje sie na imprezy, swietne pod wodke i banalnie proste.
Zarkoje ("z" z kropka, to zaadoptowana potrawa z Wolynia, pochodzenia raczej
niepolskiego ale czesta na naszym stole)
Mieso, najlepiej z koscia ( biodrowka, zeberka ), obsmazyc na zloty kolor z
przyprawami ( lisc laurowy, sol, pieprz). Przelozyc do rondla i mozna wkroic
marchewke ( polplastry na ukos ), cebule. Podlac woda i dusic. Male
ziemniaki, albo wieksze pokrojone w czastki obsmazyc na tluszczu pozostalym
ze smazenia miesa na zloty kolor.Przelozyc na mieso z warzywami i dusic
razem do miekkosci.
Irek
|