Data: 2006-02-16 09:29:30
Temat: Zawartość masła w maśle
Od: Golo <k...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kto wie jak to jest i jak być powinno?
Czasy naturalnego wiejskiego masla w oselce skonczyly sie juz dawno,
a na półce w supermarkecie lezy conajmniej 10 gatunków masła i "masła"
Nie tak dawno jedna z centralnych gazet podała, ze
wiele renomowanych do tej pory mleczarni wypuszcza produkt z napisem
"maslo" a badania kontrolne wykazaly, że produkt zawiera domieszki olejów
spożywczych.
W praktyce róznice łatwo wyłapać, np. przy podsmażaniu naleśników czy
robieniu jajecznicy czyste masło daje ładny "maślany" zapach,
te inne masla z domieszkami są zapachowo neutralne.
Trudno jest znaleźć dobre masło kierująć sie napisami na opakowaniu.Moze
więc
kierować sie zawartością tłuszczu?
Kto wie, jaka jest prawidłowa zawartość tluszczu w maśle?
Mam przed sobą opakowanie masla President Extra, pisze na nim, ze
wyprodukowane
wg oryginalnej francuskiej receptury.A wcale nie pachnie jak maslo.
Sklad podany na opakowaniu, w stu gramach jest:
tluszcz 82g
bialko 0,7g
węglowodany 0,7 g
razem daje to 83,4g. ( pomylilem sie gdzies???) a co stanowi resztę
skladu?
Pozdrawiam
G
|