Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ziemniaki puree - wariacje dluuuugie
Date: 5 Jan 2002 01:30:09 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 82
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010190609 17019 192.168.240.245 (5 Jan 2002 00:30:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jan 2002 00:30:09 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.120.33.86, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90241
Ukryj nagłówki
Ziemniaki puree
W ksiazce, ktora obecnie czytam - "Madhur Jaffrey's World Vegetarian" znalazlam
kilka ciekawych przepisow na ziemniaki puree.
Jeszcze ich nie wyprobowalam, ale przymierzam sie.
Ponizej one:
Porcja podstawowa:
1 kg ziemniakow nadajacych sie na puree (nie bede wam opowiadala ile razy
probowalam gotowac ziemniaki - baking potatoes, ktore wdziecznie rozpadaja sie
w garnku zanim dojda :-)) )
pokroic
1 1/4 lyzeczki soli
pieprz czarny
ziemniaki ugotowac do miekkosci - czy nie zauwazyliscie jak z wiekiem nabiera
sie wprawy, ze po dzwieku bulgoczacej wody mozna ocenic czy ziemniaki albo tez
ryz sa ugotowane ?
utluc tluczkiem lub przepuscic przez praske, dodac sol i pieprz.
Wode z odcedzonych ziemniakow mozna uzyc do puree gdy za geste.
Albo tez do mycia garnkow zamiast plynu do mycia naczyn co bylo sposobem mojej
babci.
1.Z czosnkiem
Do garnka z woda dodac 5-6 zabkow czosnku i ugotowac razem z ziemniakami.
Po odcedzeniu utluc ciemniaki z czosnkiem.
Dodac 4 lyzki extra-virgin oliwy, sol, pieprz i ubijac mikserem albo widelcem
do kremowatej konsystencji
2.Z olejem gorczycowym (lub oliwa) i nasionami gorczycy - z Orissy - Wschodnie
Indie
Utrzec na mialko zolte lub brazowe nasiona gorczycy, dodac don 4 lyzki oleju,
wymieszac z 1 zielona drobno pokrojona ostra papryczka.
Dodac to do ziemniakow podczas tluczenia. Przyprawic sola i pieprzem.
3.Poludniowo hinduski sposob (Tamilski - przypis moj)
Ugotowac ziemniaki, utluc, dodac sol i pieprz. Nie ochladzac.
4 lyzki oleju na patelnie, gdy goracy dodac 1 lyzeczke channa dal - cieciorka
lub luskanego grochu.
Smazyc az nie stana sie czerwone.
Dodac szczypte asafetidy, 1 lyzeczke gorczycy, 1-2 male ostre papryczki.
Zamieszac i natychmiast gdy gorczyca zacznie wyskakiwac z patelni przelac
wszystko z patelnia na ziemniaki.
Wymieszac z goracym puree.
4. Z Maharastran - Zachodnie Indie (wybaczcie mi, ale nie wiem jak sie ten
region nazywa po polsku)
Ugotowac ziemniaki, utluc, dodac sol, pieprz, 1 lyzeczke cukru. Nie ochladzac.
4 lyzki oleju na pateknie, podgrzac do srednio goraca.
Na patelnie wsypac 1 lyzeczke gorczycy, gdy zaczna strzelac - 1-2 cale ostre
papryczki.
Zamieszac kilkakrotnie, dodac 10 lisci curry lub swiezych bazylii.
Zamieszac raz dodac 2 lyzki pokruszonych surowych orzeszkow ziemnych lub
orzeszkow cashew
Zamieszac kilkakrotnie aby orzechy sie przyzlocily.
Natychmiast dodac do goracych ziemniakow, wymieszac.
5. Polnocno indyjski sposob.
Ugotowac ziemniaki, lekko utluc ,dodac sol i pieprz + 1/2 lyzeczki pieprzu
cayenne lub chilli, 1 lyzeczke uprazonych i utluczonych nasion kuminu (cumin),
3 lyzki drobno posiekanych lisci kolendry i 1 1/2 lyzeczki soku z limonki.
Wymieszac.
Ja lubie ziemniaki puree z odrobina oleju i lyzka musztardy z ziarnami gorczycy.
A jakie sa wasze ulubione metody?
Pozdrawiam
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|