Data: 2002-01-05 00:30:09
Temat: Ziemniaki puree - wariacje dluuuugie
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ziemniaki puree
W ksiazce, ktora obecnie czytam - "Madhur Jaffrey's World Vegetarian" znalazlam
kilka ciekawych przepisow na ziemniaki puree.
Jeszcze ich nie wyprobowalam, ale przymierzam sie.
Ponizej one:
Porcja podstawowa:
1 kg ziemniakow nadajacych sie na puree (nie bede wam opowiadala ile razy
probowalam gotowac ziemniaki - baking potatoes, ktore wdziecznie rozpadaja sie
w garnku zanim dojda :-)) )
pokroic
1 1/4 lyzeczki soli
pieprz czarny
ziemniaki ugotowac do miekkosci - czy nie zauwazyliscie jak z wiekiem nabiera
sie wprawy, ze po dzwieku bulgoczacej wody mozna ocenic czy ziemniaki albo tez
ryz sa ugotowane ?
utluc tluczkiem lub przepuscic przez praske, dodac sol i pieprz.
Wode z odcedzonych ziemniakow mozna uzyc do puree gdy za geste.
Albo tez do mycia garnkow zamiast plynu do mycia naczyn co bylo sposobem mojej
babci.
1.Z czosnkiem
Do garnka z woda dodac 5-6 zabkow czosnku i ugotowac razem z ziemniakami.
Po odcedzeniu utluc ciemniaki z czosnkiem.
Dodac 4 lyzki extra-virgin oliwy, sol, pieprz i ubijac mikserem albo widelcem
do kremowatej konsystencji
2.Z olejem gorczycowym (lub oliwa) i nasionami gorczycy - z Orissy - Wschodnie
Indie
Utrzec na mialko zolte lub brazowe nasiona gorczycy, dodac don 4 lyzki oleju,
wymieszac z 1 zielona drobno pokrojona ostra papryczka.
Dodac to do ziemniakow podczas tluczenia. Przyprawic sola i pieprzem.
3.Poludniowo hinduski sposob (Tamilski - przypis moj)
Ugotowac ziemniaki, utluc, dodac sol i pieprz. Nie ochladzac.
4 lyzki oleju na patelnie, gdy goracy dodac 1 lyzeczke channa dal - cieciorka
lub luskanego grochu.
Smazyc az nie stana sie czerwone.
Dodac szczypte asafetidy, 1 lyzeczke gorczycy, 1-2 male ostre papryczki.
Zamieszac i natychmiast gdy gorczyca zacznie wyskakiwac z patelni przelac
wszystko z patelnia na ziemniaki.
Wymieszac z goracym puree.
4. Z Maharastran - Zachodnie Indie (wybaczcie mi, ale nie wiem jak sie ten
region nazywa po polsku)
Ugotowac ziemniaki, utluc, dodac sol, pieprz, 1 lyzeczke cukru. Nie ochladzac.
4 lyzki oleju na pateknie, podgrzac do srednio goraca.
Na patelnie wsypac 1 lyzeczke gorczycy, gdy zaczna strzelac - 1-2 cale ostre
papryczki.
Zamieszac kilkakrotnie, dodac 10 lisci curry lub swiezych bazylii.
Zamieszac raz dodac 2 lyzki pokruszonych surowych orzeszkow ziemnych lub
orzeszkow cashew
Zamieszac kilkakrotnie aby orzechy sie przyzlocily.
Natychmiast dodac do goracych ziemniakow, wymieszac.
5. Polnocno indyjski sposob.
Ugotowac ziemniaki, lekko utluc ,dodac sol i pieprz + 1/2 lyzeczki pieprzu
cayenne lub chilli, 1 lyzeczke uprazonych i utluczonych nasion kuminu (cumin),
3 lyzki drobno posiekanych lisci kolendry i 1 1/2 lyzeczki soku z limonki.
Wymieszac.
Ja lubie ziemniaki puree z odrobina oleju i lyzka musztardy z ziarnami gorczycy.
A jakie sa wasze ulubione metody?
Pozdrawiam
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|