Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Sebastian Biały <h...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?
Date: Sun, 12 Nov 2017 20:04:55 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 20
Message-ID: <oua61h$4qt$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 176.115.86.78
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1510513521 4957 176.115.86.78 (12 Nov 2017 19:05:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Nov 2017 19:05:21 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.4.0
X-Mozilla-News-Host: news://news.atman.pl:119
Content-Language: en-US
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379453
Ukryj nagłówki
Cześć.
Odwiedziłem dzisiaj coś w rodzaju fastfooda z samoobsługą w
hipermerkecie. Kuchnia ciężka do identyfikacji, myśle że "azjatycka"
będzie najbliżej i raczej nie chińska, bardziej wietnamska.
Wśród przepysznych specjałów jest żółty makaron. Nie jest on do zupy,
tylko do jedzenia z mięsem. Jest znakomicie przyprawiony - nie ostro,
ale wyraziście. Przypuszczam że żółta barwa to z kurkumy...
Najbliższy szmak tego typu który potrafie zidentyfikować to przyprawa w
Lidlowskim "Bami Goreng", czyli takim daniu na patelnie (podobno
indonezyjskim), ale zaskakująco smacznym jak na standardy dyskontu. Ale
ja nie o tym.
Jak nazywa się taki makaron? Wydaje mi się że jest normalny z przenicy +
przyprawa. Jest na tyle dobry że może warto by go przygotować w domu.
Czy ktoś ze szklaną kulą mógłby mi podrzucić jakieś pomysly gdzie szukać
przepisu? Nawet jak znajdę inny to eksperymentować można. Nie mam punktu
zaczepienia, internet marudzi głównie w temacie makaronów ryżowych.
|