Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zupa z kasztanów
Date: Mon, 26 Nov 2007 21:44:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 20
Message-ID: <fifbbd$eq1$3@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aavn19.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1196109997 15169 83.6.47.19 (26 Nov 2007 20:46:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Nov 2007 20:46:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.9 (Windows/20071031)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306384
Ukryj nagłówki
Ugotować funt kasztanów, odlać wodę, obrać z łupiny na gorąco,
przykrywając serwetą. Obrane utłuc w moździerzu -- przetrzeć przez
rzadkie sito. Najwyżej ćwierć funta cukru nalać w rondlu półgarncowym
kilkoma łyżkami wody i zrumienić lekko na mocnym ogniu, w ten cukier
włożyć przefasowane kasztany i ćwierć funta młodego masła, wymięszać
dobrze z cukrem i rozebrać szklanką lekkiego francuzkiego wina,
następnie mieć oddzielnie ugotowany rosół cielęcy tęgi, rozebrać na
rzadko tym gorącym rosołem bez żadnej tłustości owe kasztany z winem,
biorąc go mniej więcej kwartę, to jest tyle, aby zupy wystarczyło na 4
lub 5 osób, bo na tyle jest ta proporcya, zagotować razem i wylać w
wazę, w której powinno być z 10 kasztanów ugotowanych i obranych w
całości i trochę grzanek bardzo drobnych, w kostkę krajanych i na miodem
maśle usmażonych. Ponieważ między kasztanami zwykle jest wiele
zepsutych, więc wziąść półtora funta, aby dobrych wybrać funt i z tych
samych do wazy wrzucić. Można tę zupę robić postną, biorąc wodę zamiast
rosołu.
365 obiadów - L.Ć.
pozdr. Jerzy
|