Data: 2007-11-26 20:44:38
Temat: Zupa z kasztanów
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ugotować funt kasztanów, odlać wodę, obrać z łupiny na gorąco,
przykrywając serwetą. Obrane utłuc w moździerzu -- przetrzeć przez
rzadkie sito. Najwyżej ćwierć funta cukru nalać w rondlu półgarncowym
kilkoma łyżkami wody i zrumienić lekko na mocnym ogniu, w ten cukier
włożyć przefasowane kasztany i ćwierć funta młodego masła, wymięszać
dobrze z cukrem i rozebrać szklanką lekkiego francuzkiego wina,
następnie mieć oddzielnie ugotowany rosół cielęcy tęgi, rozebrać na
rzadko tym gorącym rosołem bez żadnej tłustości owe kasztany z winem,
biorąc go mniej więcej kwartę, to jest tyle, aby zupy wystarczyło na 4
lub 5 osób, bo na tyle jest ta proporcya, zagotować razem i wylać w
wazę, w której powinno być z 10 kasztanów ugotowanych i obranych w
całości i trochę grzanek bardzo drobnych, w kostkę krajanych i na miodem
maśle usmażonych. Ponieważ między kasztanami zwykle jest wiele
zepsutych, więc wziąść półtora funta, aby dobrych wybrać funt i z tych
samych do wazy wrzucić. Można tę zupę robić postną, biorąc wodę zamiast
rosołu.
365 obiadów - L.Ć.
pozdr. Jerzy
|