Data: 2002-03-23 23:46:43
Temat: Zupa z soczewicy (P)
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik toporek <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a77g4j$453$...@h...uw.edu.pl...
> W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna?
To ja też dorzucę się przepisem :) Dzisiaj upichciłam i jednoosobowa komisja
(mąż) :) orzekła, że dobra. Zupa jest z gatunku chińsko podobnych,
wyszperana w poralu Wyborczej
Zupa z soczewicy
2 marchewki
0,5 pora
1 duży ziemniak
1 cebula
0,5 pietruszki
kawałek selera
4 suszone grzyby
3/4 szklanki soczewicy
50g makaronu sojowego (0,5 paczki)
kawałek świeżego imbiru
2 kostki warzywne
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
chilli
pieprz
Grzyby połam na kawałki i wrzuć razem z soczewicą do garnka, warzywa potnij
w słomkę, a pora i imbir w plasterki. Zalej gorącą wodą i ugotuj dorzucając
po drodze kostki rosołowe (nie wpisałam soli, ponieważ, jak dla mnie kostki
mają jej w sobie wystarczająco dużo). Pod koniec dopraw i wrzuć makaron
sojowy. Pogotuj jeszcze chwilę, żeby makaron doszedł i już. :)
Robiłam z zielonej soczewicy i kolorek wyszedł trochę burawy, ale z
czerwonej wyszłoby pewnie lepiej.
Smacznego!
Anka - stsal
|