Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Żurrrrr

Grupy

Szukaj w grupach

 

Żurrrrr

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2009-02-12 12:07:49

Temat: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
naładowanego konserwantami żurku w proszku.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2009-02-12 12:15:21

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Czy można użyć zakwasu chlebowego?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-02-12 12:15:40

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:
> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>

A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?

th

--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-02-12 12:31:32

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>>
>
> A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?


Co to jest gotowy butelkowy zakwas?

Przypuszczam, że zdrowiej jest zrobić sobie swój, bez konserwantów. Mam cały
worek mąki żytniej. :-)

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-02-12 12:51:38

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl...
>> Jan Werbiński pisze:
>>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>>>
>>
>> A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?
>
>
> Co to jest gotowy butelkowy zakwas?
>

To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a
w skladzie ma wlasnie maka zytnia.


th



--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-02-12 13:21:31

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a w
> skladzie ma wlasnie maka zytnia.

Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu w
ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
Nie wydaje Ci się to bez sensu???

Zakwas do chleba robię bez problemu. Pytanie teraz jak kwasić mąkę na żurek?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-02-12 13:40:54

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jan Werbiński pisze:
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
>> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
>> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
>> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow,
>> a w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>
> Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
> w ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
> Nie wydaje Ci się to bez sensu???

Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.
No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do
roku szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.

th




--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-02-12 13:59:57

Temat: Re: Żurrrrr
Od: "Barto" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> naładowanego konserwantami żurku w proszku.


Na tej stronie
http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
znalazłem taki przepis:
PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.

Natomiast tu:
http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
tego celu mąki żytniej.
Kwaszenie żuru
Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.

Pozdrawiam. B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-02-12 14:49:22

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn18pa$cnn$1@opal.icpnet.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
>>> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
>>> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
>>> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a
>>> w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>>
>> Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
>> w ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
>> Nie wydaje Ci się to bez sensu???
>
> Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
> minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.

Mam dużo czasu. Bardzo dużo. Mogę czekać. Mogę w tym czasie jeść coś innego.
8-)

> No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do roku
> szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.

Zakwas do chleba, to 3 minuty dziennie przez 3-4 dni.

Nie lepiej poświęcić te kilka minut i zaoszczędzić znacznie więcej dzięki
uniknięciu alergii czy chorób cywilizacyjnych?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-02-12 14:51:46

Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
>
> Na tej stronie
> http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
> znalazłem taki przepis:
> PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy
> do gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na
> parę dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.

A ciekawe. Wypróbuję.
Żytnia 720ka chyba będzie ok? Następna w kolejności w młynie to razowa 1800.
Chlebowy robię na 720ce.

>
> Natomiast tu:
> http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
> przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> tego celu mąki żytniej.

A coś testowałeś na sobie? :)


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czekolada gorzka 99%
OBIADEK
Miody miodziki
Zupa
5 litrów wina w gąsiorku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Margaryny antycholesterolowe
Bitki wołowe
Co w foliowanych sałatach piszczy?
sok z buraków
Jaja z larwami w Auchanie

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X