« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-12 12:07:49
Temat: ŻurrrrrJak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
naładowanego konserwantami żurku w proszku.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-02-12 12:15:21
Temat: Re: ŻurrrrrCzy można użyć zakwasu chlebowego?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-02-12 12:15:40
Temat: Re: ŻurrrrrJan Werbiński pisze:
> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?
th
--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-02-12 12:31:32
Temat: Re: ŻurrrrrUżytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>>
>
> A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?
Co to jest gotowy butelkowy zakwas?
Przypuszczam, że zdrowiej jest zrobić sobie swój, bez konserwantów. Mam cały
worek mąki żytniej. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-02-12 12:51:38
Temat: Re: ŻurrrrrJan Werbiński pisze:
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl...
>> Jan Werbiński pisze:
>>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>>>
>>
>> A nie mozesz uzyc gotowego butelkowego zakwasu?
>
>
> Co to jest gotowy butelkowy zakwas?
>
To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a
w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
th
--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-02-12 13:21:31
Temat: Re: ŻurrrrrUżytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a w
> skladzie ma wlasnie maka zytnia.
Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu w
ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
Nie wydaje Ci się to bez sensu???
Zakwas do chleba robię bez problemu. Pytanie teraz jak kwasić mąkę na żurek?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-02-12 13:40:54
Temat: Re: ŻurrrrrJan Werbiński pisze:
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
>> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
>> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
>> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow,
>> a w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>
> Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
> w ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
> Nie wydaje Ci się to bez sensu???
Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.
No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do
roku szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.
th
--
http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-02-12 13:59:57
Temat: Re: Żurrrrr
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> naładowanego konserwantami żurku w proszku.
Na tej stronie
http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
znalazłem taki przepis:
PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
Natomiast tu:
http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
tego celu mąki żytniej.
Kwaszenie żuru
Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-02-12 14:49:22
Temat: Re: ŻurrrrrUżytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn18pa$cnn$1@opal.icpnet.pl...
> Jan Werbiński pisze:
>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
>>> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
>>> Jedyny obrazek, jaki znalazlam to http://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
>>> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow, a
>>> w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>>
>> Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
>> w ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
>> Nie wydaje Ci się to bez sensu???
>
> Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
> minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.
Mam dużo czasu. Bardzo dużo. Mogę czekać. Mogę w tym czasie jeść coś innego.
8-)
> No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do roku
> szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.
Zakwas do chleba, to 3 minuty dziennie przez 3-4 dni.
Nie lepiej poświęcić te kilka minut i zaoszczędzić znacznie więcej dzięki
uniknięciu alergii czy chorób cywilizacyjnych?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-02-12 14:51:46
Temat: Re: ŻurrrrrUżytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
>
> Na tej stronie
> http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
> znalazłem taki przepis:
> PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy
> do gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na
> parę dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
A ciekawe. Wypróbuję.
Żytnia 720ka chyba będzie ok? Następna w kolejności w młynie to razowa 1800.
Chlebowy robię na 720ce.
>
> Natomiast tu:
> http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
> przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> tego celu mąki żytniej.
A coś testowałeś na sobie? :)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |