Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Barto" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Thu, 12 Feb 2009 14:59:57 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: h-91-189-36-183.euronet.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234447198 7562 91.189.36.183 (12 Feb 2009 13:59:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 13:59:58 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-User: barto555
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320207
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> naładowanego konserwantami żurku w proszku.
Na tej stronie
http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
znalazłem taki przepis:
PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
Natomiast tu:
http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
tego celu mąki żytniej.
Kwaszenie żuru
Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
Pozdrawiam. B.
|