Data: 2009-02-12 14:51:46
Temat: Re: Żurrrrr
Od: Jan Werbiński <j...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barto" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomości news:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem
>> gotowego, naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
>
> Na tej stronie
> http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_con
tent&task=view&id=414&Itemid=122
> znalazłem taki przepis:
> PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy
> do gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na
> parę dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
A ciekawe. Wypróbuję.
Żytnia 720ka chyba będzie ok? Następna w kolejności w młynie to razowa 1800.
Chlebowy robię na 720ce.
>
> Natomiast tu:
> http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuchn
ia/index.html#Zur jest
> przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> tego celu mąki żytniej.
A coś testowałeś na sobie? :)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|