Data: 2009-02-16 14:44:36
Temat: Re: Żurrrrr
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 16 Lut, 15:19, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Mon, 16 Feb 2009 02:07:35 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On 16 Lut, 10:27, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >>>> Natomiast tu:
> >>>>http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/K
uchnia/index.html#Zur
> >>>> jest przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można
> >>>> użyć do tego celu mąki żytniej.
>
> >> Dobrze jest wiedzieć, że najłatwiej kwasi sie mąka żytnia i owsiana
> >> ( lub płatki z tych zbóż ), a najtrudniej pszenna.
> >> Czosnek działa bakteriobójczo, więc ja go do zakwasu nie dodaję -
> >> dopiero po ukwaszeniu.
> >> mam suchy zakwas do żuru. Dobrym zakwasem zalewam płatki owsiane, po
> >> dwóch, trzech dniach płatki suszę, przechowuję w lodowce kilka miesicy.
> >> Dodatek suchego zakwasu powoduje, że nawet mąka przenna kwasi się bez
> >> problemu. Nie rozumiem natomiast dodawania skórki od chleba, przecież po
> >> upieczeniu jest ona calkiem jałowa. No, chyba, że chodzi o smak ;)
>
> >> --
> >> Sławomir Jan Marusiński
> >> Gdańsk. GG 5420750
>
> > Mąka pszenna zakwasza się najszybciej. Mój zakwas powstaje z jednej
> > trzeciej paczki (0,5kg) płatków owsianych górskich (mogą być zwykłe,
> > ale odpad jest duży) i jednej lub dwu łyżek maki pszennej zalanych
>
> No, właśnie ten owies się zakwasza szybciej i kieruje fermentacją pszenicy.
> Mnie sama pszenica zawsze fermentuje alkoholowo.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Drzazga... Wystarczy sam owies w postaci mąki. Gdy mam płatki dodaję
pszennej - nie cierpię cienkich zupek - toleruję zaledwie kilka:
rosół, barszcz czysty na rosole, pomidorówkę i ogórkowa na rosole -
resztę lubię gęstszą nieco...
No i grzybową ze świeżo zebranych maślaków z ziemniakami (ewentualne
kluseczki) zabieloną ale nie zagęszczoną.
|