Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.g
iganews.com!postnews.google.com!w35g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Mon, 16 Feb 2009 06:44:36 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 55
Message-ID: <5...@w...googlegroups.com>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl>
<gn1d6b$7oc$2@atlantis.news.neostrada.pl> <gnbbhg$is4$1@news.onet.pl>
<6...@m...googlegroups.com>
<o...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 83.6.227.26
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234795477 14636 127.0.0.1 (16 Feb 2009 14:44:37 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Feb 2009 14:44:37 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: w35g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=83.6.227.26;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320332
Ukryj nagłówki
On 16 Lut, 15:19, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Mon, 16 Feb 2009 02:07:35 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On 16 Lut, 10:27, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >>>> Natomiast tu:
> >>>>http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/K
uchnia/index.html#Zur
> >>>> jest przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można
> >>>> użyć do tego celu mąki żytniej.
>
> >> Dobrze jest wiedzieć, że najłatwiej kwasi sie mąka żytnia i owsiana
> >> ( lub płatki z tych zbóż ), a najtrudniej pszenna.
> >> Czosnek działa bakteriobójczo, więc ja go do zakwasu nie dodaję -
> >> dopiero po ukwaszeniu.
> >> mam suchy zakwas do żuru. Dobrym zakwasem zalewam płatki owsiane, po
> >> dwóch, trzech dniach płatki suszę, przechowuję w lodowce kilka miesicy.
> >> Dodatek suchego zakwasu powoduje, że nawet mąka przenna kwasi się bez
> >> problemu. Nie rozumiem natomiast dodawania skórki od chleba, przecież po
> >> upieczeniu jest ona calkiem jałowa. No, chyba, że chodzi o smak ;)
>
> >> --
> >> Sławomir Jan Marusiński
> >> Gdańsk. GG 5420750
>
> > Mąka pszenna zakwasza się najszybciej. Mój zakwas powstaje z jednej
> > trzeciej paczki (0,5kg) płatków owsianych górskich (mogą być zwykłe,
> > ale odpad jest duży) i jednej lub dwu łyżek maki pszennej zalanych
>
> No, właśnie ten owies się zakwasza szybciej i kieruje fermentacją pszenicy.
> Mnie sama pszenica zawsze fermentuje alkoholowo.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Drzazga... Wystarczy sam owies w postaci mąki. Gdy mam płatki dodaję
pszennej - nie cierpię cienkich zupek - toleruję zaledwie kilka:
rosół, barszcz czysty na rosole, pomidorówkę i ogórkowa na rosole -
resztę lubię gęstszą nieco...
No i grzybową ze świeżo zebranych maślaków z ziemniakami (ewentualne
kluseczki) zabieloną ale nie zagęszczoną.
|