Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Żurrrrr Re: Żurrrrr

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Żurrrrr

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-02-14 11:11:19
Temat: Re: Żurrrrr
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

On 12 Lut, 16:36, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 12 Lut, 14:59, "Barto" <b...@w...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> > wiadomościnews:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > > Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> > > naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
> > Na tej stroniehttp://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=
com_content&task=view&id...
> > znalazłem taki przepis:
> > PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> > Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
> > gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> > czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
> > dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
>
> > Natomiast tu:http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Ku
chnia/index.html#Zur...
> > przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> > tego celu mąki żytniej.
> > Kwaszenie żuru
> > Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
> > ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
> > kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
> > soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
> > gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
>
> > Pozdrawiam. B.
>
> Dodam mój przepis - jeżeli mamy w domu młynek do ziarna suchego lub
> zgniatarkę do robienia płatków np. Kitchen Aid kupujemy owies i
> mielemy w młynku, lub robimy płatki, z braku innego kupujemy platki
> owsiane zwykłe lub lepiej górskie, nasypujemy do słoika litrowego
> jedną trzecią wysokości, dodajemy łyżkę mąki pszennej i zalewamy
> ciepłą przegotowaną wodą lub zimną, ale z filtra RO i stawiamy na noc
> na kaloryfer, lub w innym ciepłym miejscu. Po zauważeniu fermentacji
> mieszamy i słoik dajemy w zimne miejsce, nawet do chłodziarki. Po dwu
> - czterech dniach sprawdzamy zapach (kwaśne mleko, bez szpatu
> octowego) i smak - przyjemny kwaśny możemy nastawić wodę w garnku i po
> jej zagotowaniu z przyprawami wlewamy przecedzony zakwas - reszta
> wraca do słoika, mieszamy ją z płatkami owsianymi i jedną, dwiema
> łyżkami maki pszennej i zalewamy wodą na kolejny źur, ale tym razem
> nie dajemy na kaloryfer.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -

Mój wyszedł dobry, podglądacze.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.02 Anka P.
14.02 Walkie!
15.02 Panslavista
15.02 Walkie!
16.02 Kyllyan
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Aicha
14.03 FD
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?