Data: 2009-02-14 11:11:19
Temat: Re: Żurrrrr
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 12 Lut, 16:36, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 12 Lut, 14:59, "Barto" <b...@w...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> > wiadomościnews:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > > Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> > > naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
> > Na tej stroniehttp://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=
com_content&task=view&id...
> > znalazłem taki przepis:
> > PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> > Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
> > gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> > czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
> > dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
>
> > Natomiast tu:http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Ku
chnia/index.html#Zur...
> > przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> > tego celu mąki żytniej.
> > Kwaszenie żuru
> > Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
> > ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
> > kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
> > soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
> > gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
>
> > Pozdrawiam. B.
>
> Dodam mój przepis - jeżeli mamy w domu młynek do ziarna suchego lub
> zgniatarkę do robienia płatków np. Kitchen Aid kupujemy owies i
> mielemy w młynku, lub robimy płatki, z braku innego kupujemy platki
> owsiane zwykłe lub lepiej górskie, nasypujemy do słoika litrowego
> jedną trzecią wysokości, dodajemy łyżkę mąki pszennej i zalewamy
> ciepłą przegotowaną wodą lub zimną, ale z filtra RO i stawiamy na noc
> na kaloryfer, lub w innym ciepłym miejscu. Po zauważeniu fermentacji
> mieszamy i słoik dajemy w zimne miejsce, nawet do chłodziarki. Po dwu
> - czterech dniach sprawdzamy zapach (kwaśne mleko, bez szpatu
> octowego) i smak - przyjemny kwaśny możemy nastawić wodę w garnku i po
> jej zagotowaniu z przyprawami wlewamy przecedzony zakwas - reszta
> wraca do słoika, mieszamy ją z płatkami owsianymi i jedną, dwiema
> łyżkami maki pszennej i zalewamy wodą na kolejny źur, ale tym razem
> nie dajemy na kaloryfer.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Mój wyszedł dobry, podglądacze.
|