Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Żurrrrr Re: Żurrrrr

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Żurrrrr

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-02-16 10:07:35
Temat: Re: Żurrrrr
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

On 16 Lut, 10:27, Kyllyan <m...@o...pl> wrote:
> >> Natomiast tu:
> >>http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Kuc
hnia/index.html#Zur
> >> jest przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można
> >> użyć do tego celu mąki żytniej.
>
> Dobrze jest wiedzieć, że najłatwiej kwasi sie mąka żytnia i owsiana
> ( lub płatki z tych zbóż ), a najtrudniej pszenna.
> Czosnek działa bakteriobójczo, więc ja go do zakwasu nie dodaję -
> dopiero po ukwaszeniu.
> mam suchy zakwas do żuru. Dobrym zakwasem zalewam płatki owsiane, po
> dwóch, trzech dniach płatki suszę, przechowuję w lodowce kilka miesicy.
> Dodatek suchego zakwasu powoduje, że nawet mąka przenna kwasi się bez
> problemu. Nie rozumiem natomiast dodawania skórki od chleba, przecież po
> upieczeniu jest ona calkiem jałowa. No, chyba, że chodzi o smak ;)
>
> --
> Sławomir Jan Marusiński
> Gdańsk. GG 5420750

Mąka pszenna zakwasza się najszybciej. Mój zakwas powstaje z jednej
trzeciej paczki (0,5kg) płatków owsianych górskich (mogą być zwykłe,
ale odpad jest duży) i jednej lub dwu łyżek maki pszennej zalanych
wodą z filtra RO lub czystą przegotowaną do wysokosci 1/3 litrowego
słoja. Wystaczy postawić na noc na kaloryfer, a rano wstawić słój do
chłodziarki z niedokręcona zakrętką (dla łatwego uchodzenia CO^2). Po
około czterech dniach zakwas jest gotowy.
Wystarczy przecedzić przez gęste sitko i to co zostanie na sitku dać
ponoiwnie do słoja, dosypać trochę platków owsianych i maki pszennej
(jest zagęstnikiem żuru), nalać wody, ci którzy lubią cienki nie muszą
dodawać. Za drugim razem nie musimy stawiać na kaloryfer...
Taki sam żur można zrobić z mąki żytniej, owsianej lub mieszanej.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Aicha
14.03 FD
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?