Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!postnews.google.com!t13g2000yqc.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Sat, 14 Feb 2009 03:11:19 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 67
Message-ID: <9...@t...googlegroups.com>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn1a0t$7ca$1@inews.gazeta.pl>
<0...@j...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.6.238.20
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234609879 4736 127.0.0.1 (14 Feb 2009 11:11:19 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 14 Feb 2009 11:11:19 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: t13g2000yqc.googlegroups.com; posting-host=83.6.238.20;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320283
Ukryj nagłówki
On 12 Lut, 16:36, Panslavista <p...@g...com> wrote:
> On 12 Lut, 14:59, "Barto" <b...@w...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> > wiadomościnews:gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > > Jak zakwasić mąkę na żurek? Wszędzie znajduję przepisy z użyciem gotowego,
> > > naładowanego konserwantami żurku w proszku.
>
> > Na tej stroniehttp://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=
com_content&task=view&id...
> > znalazłem taki przepis:
> > PRZEPIS NA WŁASNY ŻUR
> > Na targu kupujemy mąkę żytnią "żurek" / bardzo gruby przemiał /Wsypujemy do
> > gliniaka i zalewamy trzema objętościami wody, dodajemy lekko zmiażdżony
> > czosnek i piętkę żytniego chleba. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na parę
> > dni. Następnie rozlewamy do butelek i do lodówki.
>
> > Natomiast tu:http://home.arcor.de/zjazd05/swietaWielkanocne/Ku
chnia/index.html#Zur...
> > przepis na żur z mąki pszennej, ale myślę, że z powodzeniem można użyć do
> > tego celu mąki żytniej.
> > Kwaszenie żuru
> > Przygotować litr letniej przegotowanej wody, 20 dkg pszennej mąki razowej,
> > ząbek czosnku, skórkę razowego chleba, trochę cukru i soli. Mąkę wsypać do
> > kamiennego garnka, zalać wodą, wymieszać, dodać roztarty czosnek, odrobinę
> > soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykryć płótnem lub
> > gazą. Gdy ukiśnie ma smak kwaskowaty.
>
> > Pozdrawiam. B.
>
> Dodam mój przepis - jeżeli mamy w domu młynek do ziarna suchego lub
> zgniatarkę do robienia płatków np. Kitchen Aid kupujemy owies i
> mielemy w młynku, lub robimy płatki, z braku innego kupujemy platki
> owsiane zwykłe lub lepiej górskie, nasypujemy do słoika litrowego
> jedną trzecią wysokości, dodajemy łyżkę mąki pszennej i zalewamy
> ciepłą przegotowaną wodą lub zimną, ale z filtra RO i stawiamy na noc
> na kaloryfer, lub w innym ciepłym miejscu. Po zauważeniu fermentacji
> mieszamy i słoik dajemy w zimne miejsce, nawet do chłodziarki. Po dwu
> - czterech dniach sprawdzamy zapach (kwaśne mleko, bez szpatu
> octowego) i smak - przyjemny kwaśny możemy nastawić wodę w garnku i po
> jej zagotowaniu z przyprawami wlewamy przecedzony zakwas - reszta
> wraca do słoika, mieszamy ją z płatkami owsianymi i jedną, dwiema
> łyżkami maki pszennej i zalewamy wodą na kolejny źur, ale tym razem
> nie dajemy na kaloryfer.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Mój wyszedł dobry, podglądacze.
|