Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: babka jogurtowa - pytanie
Date: Fri, 9 May 2003 21:46:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <b9h0n9$9eg$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg133.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052509738 9680 217.99.108.133 (9 May 2003 19:48:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 May 2003 19:48:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155652
Ukryj nagłówki
Witam!
zrobilam przed chwila babke jogurtowa wg przepisu
http://www.kuchnia.e-tools.pl
dla modemowcow wklejam:
Składniki:
3 jajka
375 g mąki
250 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
150 g jogurtu naturalnego
125 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: owoce(malinki, śliwki itp)
Polewa:
2 łyżki kakao naturalnego
4 łyżki cukru
troszkę wody
trochę masła
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek.
Do żółtek dodać cukier i cynamon, zmiksować na płynna masę.
Dodać jogurt i olej - zmiksować.
Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
przelać ciasto do formy (najlepiej podłużnej,takiej do babki :))i
wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni)na 50 minut.
Polewa: kakao, cukier i wodę mieszamy w garneczku na małym ogniu.
Jak zrobi się masa dodajemy masło i rozpuszczamy.
Nakładamy na ciasto.
Ciasto wyszlo mi straaaasznie geste i gdyby nie to, ze zmieszalam wczesniej
make z proszkiem to mysle, ze nie dalabym jej tyle, co w przepisie. Az
ciezko bylo wmieszac piane z bialek.
Czy ktos ja robil i tez mu takie wyszlo? ja sie zastanawialam czy nie dodac
troche maki, walkowac i wycinac ciasteczka ;o)
No a po 50 minutach ciasto bylo w srodku surowe - doszlo po dodatkowych 25.
Ciasto nie jest zle, ale takie troche gniotowate...
czy to taki jego urok, czy ja cos poknocilam?
z pozdrowieniami
Myszka z Poznania
|