Data: 2003-05-09 19:46:22
Temat: babka jogurtowa - pytanie
Od: "Goha" <g...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
zrobilam przed chwila babke jogurtowa wg przepisu
http://www.kuchnia.e-tools.pl
dla modemowcow wklejam:
Składniki:
3 jajka
375 g mąki
250 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
150 g jogurtu naturalnego
125 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: owoce(malinki, śliwki itp)
Polewa:
2 łyżki kakao naturalnego
4 łyżki cukru
troszkę wody
trochę masła
Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek.
Do żółtek dodać cukier i cynamon, zmiksować na płynna masę.
Dodać jogurt i olej - zmiksować.
Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
przelać ciasto do formy (najlepiej podłużnej,takiej do babki :))i
wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni)na 50 minut.
Polewa: kakao, cukier i wodę mieszamy w garneczku na małym ogniu.
Jak zrobi się masa dodajemy masło i rozpuszczamy.
Nakładamy na ciasto.
Ciasto wyszlo mi straaaasznie geste i gdyby nie to, ze zmieszalam wczesniej
make z proszkiem to mysle, ze nie dalabym jej tyle, co w przepisie. Az
ciezko bylo wmieszac piane z bialek.
Czy ktos ja robil i tez mu takie wyszlo? ja sie zastanawialam czy nie dodac
troche maki, walkowac i wycinac ciasteczka ;o)
No a po 50 minutach ciasto bylo w srodku surowe - doszlo po dodatkowych 25.
Ciasto nie jest zle, ale takie troche gniotowate...
czy to taki jego urok, czy ja cos poknocilam?
z pozdrowieniami
Myszka z Poznania
|