Data: 2001-05-07 09:03:30
Temat: baklazan from The Angel
Od: "Aniolek" <a...@t...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszyskich :) .. niewiedzialem ze ktos sie zainsteresuje moimi
przepisami :)
A wiec .... jesli chodzi o smazenie to jesli bede lezec na sitku z 2
godzinki .. to juz baklazan nie bedzie wchlanial tego oleju jak gambke :)
(przynajmniej znawcy bkalazanow tak mowia :) )
nastepmny przepis :
mlode baklazany znaczy z 10 min. w wielkosci gruszki ... gotowac w wodzie
tak z godzinke ..(chyba :p ) pozniej przeciac w zdluz ale tak zeby dwie
polowki nadal ze soba byly polaczone .. :)
ok a teraz solimy w srodku znowu laczymy te dwie polowki i ukladamy obok
siebie jakims materjalem bawelnianym bialym nakryc i obczazyc czyms bardzo
ciezkim do 30 kg trzymac tak dwa dni ..ale uwaga z tego bedzie wydobywala
sie czarna woda (znowu jak przy smazeniu) po dwoch dniach .. bedziemy mieli
sprasowane baklazanki :) w tym czasie przygotujemy nadzienie
papryka czerwona suszona siekana ,orzech wloski lamany bez twardych czesci
:) , czosnek krojony w kostke, oczywiscie najwiecej papryki a reszta to do
gustu ... mieszamy ze sobe i dodajemy oej z oliwek .... sprasowane baklazny
nadziewamy :) i ukladamy w sloiku tak zeby bylo do pelna :) no i odwracamy
do gory nowami i tak trzymamy z 2 dni w chlodnym miejecu pozenj odwracamy
zalewamy olejem .. (nie koniecznie calowicie z olivek moze byc mieszany ..)
i tak trzymamy z tydzien w tym oleiu i juz mozemy isc bedzie troche kwaszne
ale napewnio nie zepsute aha to sie je z chlebkiem ... tez pita no i wcale
nie jest az taka kaloryczna potrawa ... znajmoi z polski ktorzy to zjedli u
mnie to nie mogli odczepic sie od tego no i prawie byla klutnie przy stole
kto mial wiekszy kawalek :))))
a ha Bardzo wazna zecz ... rodzaj baklazanu ma byc w paski jasno bordowe ...
pozdrawaim ...i mam nadzieje ze zrozumieliscie :)))
"powodzenie nastepnym razem opisie obiad z baklaznem ... ryz baklazan mieso
.... je sie z kefirem roziedzonego woda, szekana mieta, sol, pieprz, ogorek
w kostke i w gorace dni lud w kostke (to nie tylko na ten obiad ..pasuje na
gorace dni na ciezke obiady z ryzem ..itd ) "
Aniolek
|