Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!a
gh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Michal Waszkiewicz" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: bylo: Kluseczki ze szpinakiem; jest: ZROBIONE :)
Date: Tue, 9 Jul 2002 09:41:57 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: w...@p...onet.pl@gw-ipartners.e-point.pl
Message-ID: <age42m$od7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: gw-ipartners.e-point.pl
X-Trace: news.onet.pl 1026200470 24999 217.153.26.146 (9 Jul 2002 07:41:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jul 2002 07:41:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:115687
Ukryj nagłówki
Witam Grupe !
Chcialbym podzielic sie pozytywnym doznaniem zwiazanym z opatentowywaniem
kluseczek szpinakowych.
Inspirowany Makielka i jego radosna relacja z Kleparza postanowilem dokonac
kluseczek ze szpinakiem.
Jako ze nie notowalem proporcji, a skladniki dobieralem na nosa, nie moge
powiedziec, ze to TEN SAM przepis. Zrodlo inspiracji jednakowoz pozostaje
jednoznaczne :)
Serek ricotta czy tez nawet mascarpone byly chwilowo nieosiagalne,
zamienilem wiec je na puszysty jogurtowy twor w kubeczku z napisem Almette -
oczywiscie bez zadnych dodatkow [szczesliwie udalo sie nie sprofanowac
dania]. Do tego ok. 30 dag szpinaku [ugotowac, odsaczyc, posiekac]. Serek
polaczylem ze szpinakiem i dosypalem tyle drobnej bulki tartej, ile pasowalo
do uzyskania dobrej konsystencji. Do tego jeszcze sol i pieprz i - po
niezbyt dlugim namysle i nieudanej retrospekcji maklowiczowego programu -
czosnek w duzych ilosciach (doskonale spasowal !)
Wszystko w postaci dowolnie formowanych kluseczek na osolony wrzatek na
jakies 2 minutki - az wyplynie.
Do tego stopione maselko.
Pychotka...
Pozdrawiam,
MW
P.S. Proporcje (1 serek, 30 dag szpinaku) wystarczyly na zapelnienie po
brzegi dwoch zoladkow :)
|