Data: 2000-10-01 20:00:38
Temat: bylo Re: Głosujcie na Mariana Krzaklewskiego ! jest przepis na kurczaczka
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
-----Original Message-----
From: zbyszek sałamacha <z...@z...ita.pwr.wroc.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 1 października 2000 21:42
Subject: Re: Głosujcie na Mariana Krzaklewskiego !
>Droga Herbatko!
>Nawet nie probuj!!! Prosze!!! Ta "potrawka" musi zaszkodzic bez wzgledu na
>zastosowana technologie obrobki..... A sensacje zoladkowe gwarantowane
(chyba
>zeby nakarmic tym ......).
>Pozdrawiam! Zbyszek (wierny czytacz grupy)
Chyba naprawde czynimy temu panu zbytnia laske zajmujac sie jego osoba na
grupie. Aby zmienic watek podziele sie moim eksperymentem kulinarnym.
Eksperymentem - to moze zbyt duzo powiedziane - moze eksperymencikiem , ale
udanym. Otoz rodzince znudzily sie juz bardzo niedzielne obiady na ktorych
wcinalismy najczesciej piersi z kurczaka sote albo nadziane rokpolem i
szynka albo podobne. Zrobilam wiec dzis rodzaj kotleta de volaille ale nieco
inaczej. Piersi nacielam wzdluz a nastepnie dokadnie rozbilam, tak aby
uzyskac dosc duze platy o mniej wiecej rownej grubosci. Natarlam je sola i
pieprzem. Cebulke drobniutko pokroilam, wrzucilam do rondelka razem z
lyzeczka suszonego estragonu i podlalam odrobina wytrawnego bialego wina.
Gotowalam to na wolnym ogniu az do calkowitego wyparowania wina. Nastepnie
ochlodzilam i wymieszalam dokladnie z maselkiem. Na kazdej piersi ulozylam
troche masla a nastepnie dokladnie je zwinelam (niestety mieso mialo male
dziurki wiec w efekcie spielam je wykalaczkami i zasznurowalam - dzieki temu
nic nie wylecialo podczas smazenia - no prawie nic ;-)). Gotowe kotlety
ulozyłam na patelni z rozgrzanym maselkiem i oliwa z oliwek i zrumienilam,
nastepnie podlalam lekko winem i dusilam do czasu, gdy mieso sie calkowicie
usmazylo. Wyszly pyszne !!!! Moze nie jest to rewolucja kulinarna ale
polecam - wnosi swiezy powiew do klasycznego dania. Smacznego
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|