Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!home.teta.com.pl!not-for-mail
From: "Ewa Wojtkiewicz" <e...@t...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: cannelonni
Date: Wed, 25 Jul 2001 10:50:13 +0200
Organization: TETA S.A.
Lines: 50
Message-ID: <9jm1gl$9iu$1@home.teta.com.pl>
NNTP-Posting-Host: home.teta.com.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 996058583 23547 212.160.147.194 (25 Jul 2001 10:56:23
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Jul 2001 10:56:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59640
Ukryj nagłówki
Wczoraj dostałam przepis na makron cannelloni z kurczakiem, wypróbowałam i
polecam
najpierw gotujemy sosy:
pomidorowy:
mała puszka pomidorów (400 g),
1 cebula,
2 łyżki przecieru pomidorowego
ząbek czosnku,
łyżka oleju,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, rozgrzać olej podsmarzyć cebulę i
czosnek, dodać pomidory i przecier i przyprawy, chwilę (ok 10-15 minut)
gotować
sos biały:
1 i 3/4 szklanki mleka,
2 łyżki masła, 3 łyżki mąki,
gałka muszk., sól
Masło roztopić, dodać mąkę, chwilkę zasmażać, dodać przyprawy, wlać mleko i
mnieszać, (sos ma być gęsty)
Gotujemy cannelloni - 10-12 (czsami się jakiś rozpada więc moze być 13 - ok
8 minut, ja dodaję do wody trochę oleju, wtedy się nie skleja, po ugotowaniu
oblać zimną wodą
farsz:
450-500 g pirsi z kurczaka,
2 łyżki wina białego, cebula,
2 łyżki masła,
jajko
rozmaryn, tymianek, sól, czosnek, pieprz,
podsmażyć wcześniej drobno pokrojone piersi na części masła (na dużym
ogniu), podsmażyć cebulę na maśle i dodać wino, smażyć aż wino odparuje,
zmieszać z mięskiem i 1/3 szklanki białego sosu, dodać surowe jajo (gdy
wszystko lekko ostygnie), a następnie przyprawy
Gotujemy cannelloni - 10-12 (czasami się jakiś rozpada więc moze być 13 - ok
8 minut, ja dodaję do wody trochę oleju, wtedy się nie skleja, po ugotowaniu
oblać zimną wodą
Nadziewamy cannelloni
na dno blachy wylać część sosu pomidorowego, tak aby cała była nim pokryta,
położyć cannelloni, polać białym sosem, i resztką pomidorowego, posypujemy
1/4 szkalnki parmezanu i na wierzch mozarella (tak aby nakryć danie)
smacznego
|