Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: chwale sie zupa [P]
Date: Thu, 10 Apr 2003 13:24:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <b73khb$rm4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1049974123 28356 80.55.49.254 (10 Apr 2003 11:28:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Apr 2003 11:28:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:152471
Ukryj nagłówki
Zupa curry z kuraka
1 duża noga z kurczaka albo dwie małe piersi
1 duża marchewka
3 gałązki selera naciowego
kawałek jasnej części pora
0,5 średniego jabłka
2 łyżeczki sproszkowanego curry
800 ml wody
150 ml mleka
1 czubata łyżeczka mąki
sól
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
posiekana natka pietruszki
listek laurowy
goździk
kilka ziaren czarnego pieprzu
Nogę z kurczaka zalać wodą, włożyć listek laurowy, ziarenka pieprzu,
goździk, trochę soi, przykryć i gotować aż mięso zrobi się miękkie.
Wówczas mięso wyjąć, pozbawić kości i skóry i pokroić na małe kawałki.
Włożyć z powrotem do wywaru.
Marchew pokroić w cienkie półplastry, pora w talarki, selera i jabłko w małe
cząstki. Dołożyć do kurczaka. Wsypać curry i gotować na małym ogniu aż
warzywa będa miękkie.
Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy i chwilę potrzymać garnek na ogniu
(ale nie doprowadzać do wrzenia).
Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypaną natką pietruszki.
Naprawde pycha, polecam :)
Wkn znad michy
|