Data: 2005-11-11 18:20:19
Temat: ciasto czekladowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kiedys podawalam ten przepis, od tego czasu troszke go usprawnilam, i
teraz znow podam, bo ciasto warte zachodu, wilgotne, gabczaste, dobre na
drugi dzien:
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.
Magdalena Bassett
|