Data: 2005-11-11 20:27:37
Temat: Re: ciasto czekladowe
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "@nn" <ann@post> napisał w wiadomości
>> O, wlasnie zapomnialam podac, przepraszam. Ciasto piec w 180C/350F,
>> wstawic do nagrzanego pieca.
>
> A mogłabyś jeszcze raz przepis wkleić? Plisssss.... ;)
> Znowu nie widzę Twojego posta :(
> Ania
> --
To moze ja to zrobie (MB wybyla?) i sama ide piec:)))
Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy, wstawic do
nagrzanego
pieca i piec w 180C/350F przez 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol,
posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z
sosem waniliowym czy owocowym.
Magdalena Bassett
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
|