Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.p
l!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto makowe z wiśniami
Date: Sun, 23 Feb 2003 15:30:34 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <b3alr0$ng5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: uc34.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046010528 24069 80.55.132.34 (23 Feb 2003 14:28:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Feb 2003 14:28:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147488
Ukryj nagłówki
wrzucam świeżo_wyprobowany przepis. Efekt godny powtórzenia.
Szukałam ciasta z konkretnymi składnikami, bo mam duży zapas maku (teściówka
mnie obdarzyła paczką 1,5 kg), od kilku miesięcy zalegały mi mrożone wiśnie
w zamrażalniku, i miałam też otwarty kartonik z mlekiem które należało
szybko zużyć.
Znalazłam to:
10 dag margaryny (Kasie dałam)
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
4 jajka
10 dag orzechów laskowych mielonych (ja dałam włoskie, bo też mam spore
zapasy - ...teściowa )
15 dag zmielonego maku (zmieliłam troche mniej niż 1 szkl - nie wiem ile
dokładnie waży mak)
sok z 1/2 cytryny
15 dag mąki (ok. 1 szkl.)
szczypta soli
łyżeczka (taka z czubkiem) proszku do pieczenia)
1/2 szkl mleka
wiśnie mrożone, przepis mówi że kandyzowane lub z konfitury
Margaryne ucieramy/ mieszamy z cukrem waniliowym i pudrem, dodajemy jajk. Po
chwili mak i orzechy, sok z cytryny. Wsypujemy partiami mąkę wymieszana z
proszkiem i sola, i po trochu wlewamy mleko.
forme (ja mialam okrągłą - ok. 26 cm średnicy, raczej nie robilabym w
keksowej, to ma byc dość płaskie ciasto - placek - z owocami)), no więc
formę smarujemy, wysypujemy bułką lub mąką lub kaszą manną - co kto lubi i
wylewamy ciasto, na wierzchu układamy dość gęsto wiśnie.
Pieczemy w 180-200 st. ok 30-40 minut - tak mówi przepis, ja piekłam 40
minut w 190 st.
owoce mozna na pewno dac inne, jabłka, śliwki ...
przepis pochodzi z książeczki wydanej przez producentóew margaryny Kasia
polecam i smacznego życzę
Asia :)
|