Data: 2003-02-23 14:30:34
Temat: ciasto makowe z wiśniami
Od: "Asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wrzucam świeżo_wyprobowany przepis. Efekt godny powtórzenia.
Szukałam ciasta z konkretnymi składnikami, bo mam duży zapas maku (teściówka
mnie obdarzyła paczką 1,5 kg), od kilku miesięcy zalegały mi mrożone wiśnie
w zamrażalniku, i miałam też otwarty kartonik z mlekiem które należało
szybko zużyć.
Znalazłam to:
10 dag margaryny (Kasie dałam)
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
4 jajka
10 dag orzechów laskowych mielonych (ja dałam włoskie, bo też mam spore
zapasy - ...teściowa )
15 dag zmielonego maku (zmieliłam troche mniej niż 1 szkl - nie wiem ile
dokładnie waży mak)
sok z 1/2 cytryny
15 dag mąki (ok. 1 szkl.)
szczypta soli
łyżeczka (taka z czubkiem) proszku do pieczenia)
1/2 szkl mleka
wiśnie mrożone, przepis mówi że kandyzowane lub z konfitury
Margaryne ucieramy/ mieszamy z cukrem waniliowym i pudrem, dodajemy jajk. Po
chwili mak i orzechy, sok z cytryny. Wsypujemy partiami mąkę wymieszana z
proszkiem i sola, i po trochu wlewamy mleko.
forme (ja mialam okrągłą - ok. 26 cm średnicy, raczej nie robilabym w
keksowej, to ma byc dość płaskie ciasto - placek - z owocami)), no więc
formę smarujemy, wysypujemy bułką lub mąką lub kaszą manną - co kto lubi i
wylewamy ciasto, na wierzchu układamy dość gęsto wiśnie.
Pieczemy w 180-200 st. ok 30-40 minut - tak mówi przepis, ja piekłam 40
minut w 190 st.
owoce mozna na pewno dac inne, jabłka, śliwki ...
przepis pochodzi z książeczki wydanej przez producentóew margaryny Kasia
polecam i smacznego życzę
Asia :)
|